Amerikancockerspanieli

Instagram #amerikancockerspanieli

Amerikancockerspanieli on pääsääntöisesti seurakoirarotu, vaikka se kykenisi toimimaan myös lintukoirana. Amerikancockerspanielin mukautuva ja iloinen luonne tekee siitä loistavan perhekoiran. Ne ovat erittäin miellyttämisen haluisia ja viihtyvät ihmisensä kanssa, yhtä mielellään ne voivat käpertyä oman ihmisensä kanssa sohvalle tai osallistua lasten leikkeihin.

Amerikancockerspanieli
_______
Alkuperämaa: Yhdysvallat
FCI-luokitus: ryhmä 8
Elinikä: yli 10 vuotta
Korkeus: 35 - 38 cm
Paino: 11 - 13 kg
Rodun syntyaika: 1930-luku

Yleistä amerikancockerspanielista

 • Erittäin innostuneen amerikancockerspanielin ilopissat eivät ole mitenkään harvinaisia.
 • Amerikancockerspanieli on miellyttämisenhaluinen ja haluaa olla lähellä perhettään. 
 • Rotu on alunperin jalostettu metsästyskoiraksi, joten ne saattavat lähteä lintujen tai pienten eläinten perään. Turvallisinta on pitää koira kytkettynä aitaamattomalla alueella.
 • Amerikancockerspanielin luonne on pehmeä, joten kovat koulutusmenetelmät saattavat aiheuttaa koirassa pelkoa. Suositeltavaa on kouluttaa amerikancockerspanieli lempeästi, mutta johdonmukaisesti.
 • Amerikancockerspanielin pitkät korvat ovat alttiita tulehduksille.
 • Amerikancockerspanielin turkin trimmaaminen on työlästä ja kallista. Turkkia on trimmattava ja harjattava vaikka näyttelytasoinen turkki ei olisikaan tavoitteena.
 • Amerikancockerspanielit saattavat käyttäytyä hermostuneesti vaikka olisivat hyvin sosiaalistettu.

Soveltuvuus

Kerrostaloasuminen

Ensimmäiseksi koiraksi

Sietää yksinoloa

Sietää kylmää

Sietää kuumaa

Luonne

Hyvin kasvatettu amerikancockerspanieli on luonteeltaan kiltti ja rakastaa osallistua kaikenlaiseen toimintaan perheensä kanssa. Ne ovat leikkisiä, aktiivisia ja valppaita, sekä monipuolisia harrastuskoiria.

Amerikancockerspanielit ovat herkkiä koiria niin henkisesti kuin fyysisestikin. Niillä on pehmeä luonne, eivätkä ne reagoi hyvin liian ankaraan kohteluun. Pelokas amerikancockerspanieli voi murista tai näykkäistä. Varhainen sosiaalistaminen on erittäin tärkeää, jotta koirasta kasvaa tasapainoinen aikuinen. Rodun parhaat puolet saa esiin kohtelemalla koiraa huolellisesti ja ystävällisesti. Positiiviset kokemukset pentuaikana ovat erittäin tärkeitä.

Ystävällisyys

Kiintyminen perheeseen

Lapsiystävällisyys**

Tulee toimeen muiden koirien kanssa

Ystävällisyys vieraita kohtaan

** Kaikki koirat ovat kuitenkin yksilöitä. Arviomme perustuu yleiseen käsitykseen rodusta, eikä takaa yhdenkään rodun tai yksittäisen koiran käytöstä. Minkä tahansa rotuinen koira voi olla hyvä lasten kanssa, perustuen koiran kokemukseen, koulutukseen ja luonteeseen. Koirarotuun katsomatta, jokaisella koiralla on terävät hampaat, vahva leuka ja stressaantuneena tai huonoissa olosuhteissa minkä tahansa rotuinen koira voi purra. Koiraa ja pientä lasta ei tule koskaan jättää keskenään valvomatta, niin lapsen kuin koirankin turvallisuuden vuoksi.

Lapset ja muut lemmikit

Amerikancockerspanielit ovat loistavia perhekoiria ja tulevat hyvin toimeen lasten kanssa – kunhan ne on totutettu lapsiin pienestä pitäen ja lapsille opetettu miten koiria kuuluu kohdella. Amerikancockerspanieli ei herkän luonteensa vuoksi sovi kovakouraisen lapsen käsiteltäväksi. 

Jokaisen koiran kohdalla lapset on opetettava lähestymään ja koskemaan koiraa oikein. Varsinkin pienten lasten kohdalla tulee valvoa, ettei lapsi kohtele koiraa sopimattomasti. Lapsille tulee opettaa, ettei koiraa tule häiritä kun koira syö tai nukkuu. Vaikka koira olisi kuinka ystävällinen, niin lasta ja koiraa ei koskaan saa jättää valvomatta. 

Amerikancockerspanielit tulevat yleensä hyvin toimeen muiden koirien ja perheen muiden lemmikkien kanssa.

Koulutettavuus

Helppo koulutettavuus

Älykkyys

Tuhoamis taipumus

Saalistusvietti

Haukkuherkkyys

Taipumus karata

huolehtiminen

Kauniista ulkonäöstä ja suloisista pyöreistä silmistään huolimatta amerikancockerspanieli on alunperin metsästyskoira. Taustansa vuoksi ne tarvitsevat runsaasti liikuntaa ja aktivointia ollakseen onnellisia. Amerikancockerspanielin kanssa voi harrastaa monipuolisesti erilaisia lajeja agilitystä jäljestykseen. Niin kuin monet koirat, myös amerikancockerspanielit käyttäytyvät paremmin kun saavat riittävästi aktivointia. Tylsistynyt koira keksii itselleen viihdykettä, joka ei yleensä ole omistajan kannalta toivottua käytöstä.

Amerikancockerspanieli soveltuu hyvin kerrostaloasumiseen, kunhan saa riittävästi liikuntaa.

Liikunnan tarve

Energiataso

Intensiivisyys

Liikunnan tarve

Leikkisyys

ruokinta

Amerikancockerspanieli tarvitsee noin 3 – 5 dl laadukasta kuivaruokaa päivittäin, jaettuna kahteen ateriaan.

Huom: Koirasi ravintotarpeeseen vaikuttaa koko, ikä, aineenvaihdunta ja aktiivisuus. Koirat ovat yksilöitä kuten ihmisetkin ja ruokinnan tarve vaihtelee koirakohtaisesti. Aktiivinen koira tarvitsee energiaa luonnollisesti enemmän kuin sohvaperuna. Ruoan laatu myös vaikuttaa annoskokoihin.

Riittävällä liikunnalla ja oikeanlaisella ruokavaliolla voidaan ehkäistä sairauksia. Lisää koirien ruokinnasta pääset lukemaan tästä.

 

Terveys ja turkinhoito

Karvanlähtö

Kuolaaminen

Helppo turkinhoito

Yleinen terveys

Lihomis taipumus

Koko

turkinhoito, väri ja muut hoitotoimenpiteet

Hyvin trimmattu amerikancockerspanieli on yksi kauneimmista koiraroduista. Niiden tiheä ja usein laineikas turkki on lyhyttä päässä ja selässä. Karva on pidempää korvissa, rinnassa, vatsassa ja jaloissa. Turkki on väritykseltään yksivärinen tai kirjava, jolloin yhtenä värinä on valkoinen.

Amerikancockerspanielin trimmaus ja turkinhoito vie paljon aikaa, myös ammattitrimmaajilta, siksi niiden trimmaus saattaa olla myös kallista. Näyttelykuntoisen koiran turkki tulisi trimmata noin 6 – 8 viikon välein. Kotikoiran turkki lyhennetään tarvittaessa. Trimmauksen lisäksi turkki vaatii harjaamista usein, ettei se takkuunnu. Lisätietoja turkinhoidosta amerikancockerspanielit ry sivuilta.

Amerikancockerspanieli pitää totuttaa jo pentuna trimmaukseen ja hoitotoimenpiteisiin. Totuta pentu pikkuhiljaa ääniin, joita trimmauksesta tulee, korvien puhdistamiseen, harjaukseen ja muihin hoitotoimenpiteisiin. Tee siitä positiivinen kokemus koiralle palkitsemalla esimerkiksi herkuilla.

Kynnet tulisi leikata kerran tai kahdesti kuukaudessa. Koirasi kynnet ovat liian pitkät jos ne kopisevat latt

Cockerspanieli terveys

Cockerspanieli on yleisesti terve rotu. Koiraa harkitessa tulee kuitenkin varautua mahdollisiin terveysongelmiin ja eläinlääkärikuluihin. Cockerspanieleilla, kuten muillakin roduilla, on tiettyjä sairauksia ja terveysongelmia, joille ne ovat muita alttiimpia. Näitä ei välttämättä esiinny jokaisella rodun edustajalla, mutta ne on hyvä tiedostaa.

 • Perinnölliset silmäsairaudet
 • Munuaissairaudet
 • Lonkkavika
 • Kilpirauhasen vajaatoiminta
 • Korvatulehdukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *