Cockerspanieli

Instagram #cockerspanieli

Cockerspanieli on keskikokoinen koirarotu, jolla on pitkät korvat ja iloinen luonne. Nimi cocker tulee alkuperäisestä käyttötarkoituksesta eli lehtokurpan (engl. woodcock) metsästykestä, vaikka cockerspanieleita käytettiin muidenkin lintujen metsästykseen. Nykyään ne ovat loistavia seurakoiria.

Cockerspanieli
_______
Alkuperämaa: Iso-Britannia
FCI-luokitus: ryhmä 8
Elinikä: yli 10 vuotta
Korkeus: 36 - 43 cm
Paino: 12 - 16 kg
Rodun syntyaika: 1930-luku

Yleistä cockerspanielista

 • Cockerspanielit ovat miellyttämisenhaluisia ja haluavat olla lähellä perhettään. 
 • Muista, että cockerspanielit ovat metsästyskoiria ja saattavat lähteä lintujen tai pienten eläinten perään. Turvallisinta on pitää cockerspanieleita vapaana vain aidatulla alueella, myös luoksetulon opettaminen on erittäin tärkeää.
 • Cockerspanielien luonne on pehmeä, joten kovat koulutus menetelmät saavat ne sulkeutumaan ja pelkäämään. Suositeltava lähestymistapa koulutukseen on johdonmukaisuus ja positiivinen vahvistaminen.
 • Cockerspanieleilla saattaa olla vaikeuksia oppia sisäsiistiksi.
 • Osa cockerspanieleista saattaa olla haukkuherkkiä.
 • Cockerspanielit vaativat runsaasti liikuntaa pysyäkseen tasapainoisina ja onnellisina. Liian vähän aktivointia ja liikuntaa saavat cockerit voivat käyttäytyä epätoivotulla tavalla.
 • Pitkät korvat ovat alttiita tulehduksille.

Soveltuvuus

Kerrostaloasuminen

Ensimmäiseksi koiraksi

Sietää yksinoloa

Sietää kylmää

Sietää kuumaa

Luonne

Cockerspanielin luonnetta kuvataan usein iloiseksi, kiltiksi ja tasapainoiseksi. Ne ovat leikkisiä, helposti koulutettavissa ja ystävällisiä ihmisiä kohtaan, vaikka jotkut saattavat olla varautuneita vieraita ihmisiä ja koiria kohtaan. Cockerspanielit ilmoittavat tulijoista haukkumalla, joten he voisivat olla hyviä vartijoita, mutta tyypillisinä spanieleina ne näytävät mielellään murtovarkaalle missä suvun perintökalleuksia säilytetään.

Kuten kaikki koirat, myös cockerspanielit pitää sosiaalistaa pentuna hyvin. Koira pitää totuttaa erilaisiin ihmisiin, ääniin, ympäristöihin jne. Hyvin sosiaalistetusta pennusta kasvaa tasapainoisempi aikuinen.

Ystävällisyys

Kiintyminen perheeseen

Lapsiystävällisyys**

Tulee toimeen muiden koirien kanssa

Ystävällisyys vieraita kohtaan

** Kaikki koirat ovat kuitenkin yksilöitä. Arviomme perustuu yleiseen käsitykseen rodusta, eikä takaa yhdenkään rodun tai yksittäisen koiran käytöstä. Minkä tahansa rotuinen koira voi olla hyvä lasten kanssa, perustuen koiran kokemukseen, koulutukseen ja luonteeseen. Koirarotuun katsomatta, jokaisella koiralla on terävät hampaat, vahva leuka ja stressaantuneena tai huonoissa olosuhteissa minkä tahansa rotuinen koira voi purra. Koiraa ja pientä lasta ei tule koskaan jättää keskenään valvomatta, niin lapsen kuin koirankin turvallisuuden vuoksi.

Lapset ja muut lemmikit

Cockerspanielit ovat ystävällisiä, lekkisiä ja lempeitä perhekoiria, jotka tulevat hyvin toimeen lasten kanssa, varsinkin jos koira on ollut tekemisissä lasten kanssa pennusta asti. Aikuinen cockerspanieli, joka ei ole ollut lasten kanssa tekemisissä suhtautuvat parhaiten isompiin lapsiin, jotka osaavat käsitellä koiria.

Jokaisen koiran kohdalla lapset on opetettava lähestymään ja koskemaan koiraa oikein. Varsinkin pienten lasten kohdalla tulee valvoa, ettei lapsi kohtele koiraa sopimattomasti. Lapsille tulee opettaa, ettei koiraa tule häiritä kun koira syö tai nukkuu. Vaikka koira olisi kuinka ystävällinen, niin lasta ja koiraa ei koskaan saa jättää valvomatta. 

Cockerspanielit viihtyvät muiden koirien seurassa ja tulevat toimeen myös kissojen kanssa, varsinkin jos koira on totutettu kissoihin jo nuorena.

Koulutettavuus

Helppo koulutettavuus

Älykkyys

Tuhoamis taipumus

Saalistusvietti

Haukkuherkkyys

Taipumus karata

huolehtiminen

Cockerspanielit ovat sopeutuvaisia ja sopivat hyvin myös kerrostaloasumiseen, kunhan saavat riittävästi liikuntaa. Tällä rodulla on paljon kestävyyttä ja se nauttii pitkistä reippaista lenkeistä, nouto leikeistä ja erilaisista koiraurheilulajeista, kuten agility tai flyball.

Cockerspanielin pennun liikuntatarve ei ole kovin suuri. 9 viikon – 4 kuukauden ikäiselle pennulle riittää lyhyet lenkit ja esimerkiksi 15 minuutin leikkituokiot. 4 – 6 kuukauden ikäisen cockerspanielin kanssa voi aloittaa jo jonkin harrastuksen, mutta edelleenkään liikunnan tarve ei ole aikuisen cockerspanielin tasolla. Vasta yli vuoden ikäinen cockerspanieli alkaa tarvitsemaan liikuntaa enenevissä määrin. 

Kouluta cockerspanielia lempeästi, sillä niillä on herkkä spanielin luonne ja liian kova koulutustapa saa koirasi sulkeutumaan. Positiivinen vahvistaminen yhdistettynä johdonmukaisuuteen tuo parhaat tulokset.

Kuten kaikilla roduilla, myös cockerspanieleilla on omat heikkoutensa. Ne ovat erittäin paljon ruuan perään ja saattavat varastaa ruokaa tai olla turhan kiinnostuneita sen ulottuville jätetystä roskapussista. Koiran fyysisen terveyden ja ihmisen mielenterveyden säilymisen vuoksi, ruoka ja ruoalta tuoksuvat asiat, joita ei ole tarkoitettu koiran syötäväksi kannattaa pitää koiran ulottumattomissa.

Liikunnan tarve

Energiataso

Intensiivisyys

Liikunnan tarve

Leikkisyys

ruokinta

Cockerspanieli tarvitsee noin 3 – 5 dl laadukasta kuivaruokaa päivittäin, jaettuna kahteen ateriaan.

Huom: Koirasi ravintotarpeeseen vaikuttaa koko, ikä, aineenvaihdunta ja aktiivisuus. Koirat ovat yksilöitä kuten ihmisetkin ja ruokinnan tarve vaihtelee koirakohtaisesti. Aktiivinen koira tarvitsee energiaa luonnollisesti enemmän kuin sohvaperuna. Ruoan laatu myös vaikuttaa annoskokoihin.

Riittävällä liikunnalla ja oikeanlaisella ruokavaliolla voidaan ehkäistä sairauksia. Lisää koirien ruokinnasta pääset lukemaan tästä.

 

Terveys ja turkinhoito

Karvanlähtö

Kuolaaminen

Helppo turkinhoito

Yleinen terveys

Lihomis taipumus

Koko

turkinhoito, väri ja muut hoitotoimenpiteet

Cockerspanieli kuuluu trimmattaviin rotuihin. Lisätietoja cockerspanielien turkinhoidosta löytyy rotuyhdistyksen sivuilta.

Cockerspanielien värit:

Yksiväriset: Musta, punainen, kulta, maksanvärinen (suklaa); musta tai maksanvä-rinen ruskein merkein (black-and-tan, liver-and-tan). Valkoista väriä hyväksytään vain pienenä laikkuna rinnassa.

Kirjavat:

Kaksiväriset: mustavalkoinen, oranssivalkoinen, maksanruskeavalkoinen, keltaval-koinen; värit joko puhtaana tai pilkuttuneena (ticking).

Kolmiväriset: Mustavalkoinen ruskein merkein; maksanruskeavalkoinen ruskein merkein.

Kimoväriset (roan): Sinikimo (blue roan), oranssikimo (orange roan), keltakimo (lemon roan), maksanväri-kimo (liver roan); sinikimo tai maksanvärinen kimo ruskein merkein.

(Lähde: Cockerspanielit ry)

Turkinhoitoon riittää harjaus ja pesu tarvittaessa. Kotikoiran pisimpiä karvoja voi lyhentää käytännöllisyys syistä, mutta näyttelykoiran turkkia ei kannata saksia oman mielen mukaan. Yleensä kasvattajat neuvovat mielellään rotunsa näyttelyihin liittyvissä asioissa.

Cockerspanielin korvat ovat alttiita tulehduksille ja vaativat siksi erityistä huomiota. Korvia voi putsata kerran viikossa kasvattajan tai eläinlääkärin ohjeen mukaan. Tarkkaile tulehduksen oireita kuten paha haju, punaisuus tai kutina. Jos cockerspanieli ravistelee päätään usein tai raapii korvia, niin se tulisi viedä eläinlääkäriin tarkistettavaksi.

Kynnet tulisi leikata kerran tai kahdesti kuukaudessa. Koirasi kynnet ovat liian pitkät jos ne kopisevat lattiaan. Lyhyet kynnet pitävät koirasi jalat ja lattiasi hyvässä kunnossa.

Totuta koirasi jo pentuna hoitotoimenpiteisiin.

.

 

Cockerspanieli terveys

Cockerspanieli on yleisesti terve rotu. Koiraa harkitessa tulee kuitenkin varautua mahdollisiin terveysongelmiin ja eläinlääkärikuluihin. Cockerspanieleilla, kuten muillakin roduilla, on tiettyjä sairauksia ja terveysongelmia, joille ne ovat muita alttiimpia. Näitä ei välttämättä esiinny jokaisella rodun edustajalla, mutta ne on hyvä tiedostaa.

 • Perinnölliset silmäsairaudet
 • Munuaissairaudet
 • Lonkkavika
 • Kilpirauhasen vajaatoiminta
 • Korvatulehdukset

2 thoughts on “Cockerspanieli

 1. Johanna says:

  RUOKINTA
  Harmaa norjanhirvikoira tarvitsee noin 3 – 5 dl laadukasta kuivaruokaa päivittäin, jaettuna kahteen ateriaan. cokkerin tekstissä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *