Harmaa norjanhirvikoira

Instagram #harmaanorjanhirvikoira

Harmaa norjanhirvikoira on älykäs, energinen, rohkea, perheelleen omistautuva ja suojeleva koira, jota käytetään pääsääntöisesti työkoirana hirvenmetsästyksessä. Harmaa norjanhirvikoira on Norjan kansalliskoira.

Harmaa norjanhirvikoira
_______
Alkuperämaa: Norja
FCI-luokitus: ryhmä 5
Elinikä: yli 10 vuotta
Korkeus: noin 52 cm
Paino: ihanne 25 kg
Rodun syntyaika: 1800-luku

Yleistä harmaa norjanhirvikoirasta

  • Harmaa norjanhirvikoira on uskollinen ja kiltti, joka tulee hyvin toimeen lasten kanssa ja on yleensä ystävällinen vieraille. Ne saattavat kuitenkin olla aggressiivisia muita koiria tai eläimiä kohtaan.
  • Rotu saattaa olla dominoiva ja vaikea kouluttaa, mutta kouluttaminen voi olla mukavaa ja tehokasta mikäli lähestymistapa on johdonmukainen ja varma. Epäjohdonmukainen kouluttaminen saattaa aiheuttaa epätoivottua käytöstä.
  • Työkoirarotuna harmaa norjanhirvikoira on älykäs, itsenäinen ja energinen. Ne tarvitsevat runsaasti liikuntaa ja älyllistä aktivointia.
  • Harmaa norjanhirvikoira sopeutuu myös kerrostaloasumiseen, mutta ihanteellinen asumismuoto on omakotitalo aidatulla pihalla. Turkkinsa puolesta harmaa norjanhirvikoira kestää koviakin sääolosuhteita, mutta ei silti sovellu täysin tarhakoiraksi.
  • Ennen tämän rodun hankkimista kannattaa ottaa huomioon rodun haukkuherkkyys, joka ei useimmiten ole koulutettavissa pois.

Soveltuvuus

Kerrostaloasuminen

Ensimmäiseksi koiraksi

Sietää yksinoloa

Sietää kylmää

Sietää kuumaa

Luonne

Harmaa norjanhirvikoira on itsenäinen rotu, joka haluaa olla mukana siellä missä tapahtuu. Dominoivan luonteensa vuoksi se ajattelee olevansa vähintäänkin tasavertainen oman ihmisensä kanssa.

Itsenäisen luonteensa vuoksi ne on hankala kouluttaa. Tämän rodun kouluttamisessa avain asia on johdonmukaisuus, harmaa norjanhirvikoira kävelee ylitsesi mikäli olet epäjohdonmukainen. Ankarat koulutusmenetelmät eivät myöskään toimi tämän rodun kohdalla.

Harmaa norjanhirvikoira on perheelleen omistautunut, suojelevainen, uskollinen ja vahvasti kiintyvä. Tässä rodussa on myös vahtikoiran ainesta, karkoittaen haukullaan tunkeutujat pois reviiriltään. Näistä ominaisuuksistaan huolimatta ne eivät koskaan ole  aggressiivisia ihmisiä kohtaan.

Kuten kaikki koirat, myös harmaa norjanhirvikoira pitää sosiaalistaa pentuna hyvin. Koira pitää totuttaa erilaisiin ihmisiin, ääniin, ympäristöihin jne. Hyvin sosiaalistetusta pennusta kasvaa tasapainoisempi aikuinen.

Ystävällisyys

Kiintyminen perheeseen

Lapsiystävällisyys**

Tulee toimeen muiden koirien kanssa

Ystävällisyys vieraita kohtaan

** Kaikki koirat ovat kuitenkin yksilöitä. Arviomme perustuu yleiseen käsitykseen rodusta, eikä takaa yhdenkään rodun tai yksittäisen koiran käytöstä. Minkä tahansa rotuinen koira voi olla hyvä lasten kanssa, perustuen koiran kokemukseen, koulutukseen ja luonteeseen. Koirarotuun katsomatta, jokaisella koiralla on terävät hampaat, vahva leuka ja stressaantuneena tai huonoissa olosuhteissa minkä tahansa rotuinen koira voi purra. Koiraa ja pientä lasta ei tule koskaan jättää keskenään valvomatta, niin lapsen kuin koirankin turvallisuuden vuoksi.

Lapset ja muut lemmikit

Harmaa norjanhirvikoira tulee loistavasti toimeen lasten kanssa, mutta ilman asianmukaista totuttamista lapsiin ne saattavat ottaa johtajan roolin ja voivat käyttäytyä dominoivasti lapsia, joitain aikuisia tai muita lemmikkejä kohtaan.

Jokaisen koiran kohdalla lapset on opetettava lähestymään ja koskemaan koiraa oikein. Varsinkin pienten lasten kohdalla tulee valvoa, ettei lapsi kohtele koiraa sopimattomasti. Lapsille tulee opettaa, ettei koiraa tule häiritä kun koira syö tai nukkuu. Vaikka koira olisi kuinka ystävällinen, niin lasta ja koiraa ei koskaan saa jättää valvomatta. 

Harmaa norjanhirvikoira tulee yleensä hyvin toimeen muiden lemmikkien kanssa, myös kissojen.

Koulutettavuus

Helppo koulutettavuus

Älykkyys

Tuhoamis taipumus

Saalistusvietti

Haukkuherkkyys

Taipumus karata

huolehtiminen

Harmaa norjanhirvikoira tarvitsee runsaasti liikuntaa päivittäin, eikä ainoastaan kuluttaakseen energiaansa, vaan pysyäkseen normaalipainoisena. Tämä rotu pitää ruoasta ja on herkkä lihomaan. 

Harmaa norjanhirvikoira sopeutuu asumaan kerrostalossa, mutta kannattaa muistaa, että ne haukkuvat herkästi ja paljon. Naapurisovun säilyttämisen vuoksi kannattaa harkita tarkkaan rodun hankkimista kerrostaloon. Myös koiran kannalta ihanne asumismuoto on talo omalla pihalla.

Liikunnan tarve

Energiataso

Intensiivisyys

Liikunnan tarve

Leikkisyys

ruokinta

Harmaa norjanhirvikoira tarvitsee noin 5 – 6 dl laadukasta kuivaruokaa päivittäin, jaettuna kahteen ateriaan.

Huom: Koirasi ravintotarpeeseen vaikuttaa koko, ikä, aineenvaihdunta ja aktiivisuus. Koirat ovat yksilöitä kuten ihmisetkin ja ruokinnan tarve vaihtelee koirakohtaisesti. Aktiivinen koira tarvitsee energiaa luonnollisesti enemmän kuin sohvaperuna. Ruoan laatu myös vaikuttaa annoskokoihin.

Riittävällä liikunnalla ja oikeanlaisella ruokavaliolla voidaan ehkäistä sairauksia. Lisää koirien ruokinnasta pääset lukemaan tästä.

 

Terveys ja turkinhoito

Karvanlähtö

Kuolaaminen

Helppo turkinhoito

Yleinen terveys

Lihomis taipumus

Koko

turkinhoito, väri ja muut hoitotoimenpiteet

Pohjoisesta lähtöisin olevana rotuna harmaa norjanhirvikoiralla on kaksinkertainen koviakin sääolosuhteita kestävä karvapeite. Päälikarva on lyhyt, sileä ja paksu. Aluskarva on tiheää, villavaa ja pehmeää. 

Harmaa norjanhirvikoiran on nimensä mukaisesti pääsääntöisesti harmaa värityksetään.

Niiden turkinhoito on suhteellisen helppoa, vain harjaus riittää varsinkin karvanlähtöaikoina, jolloin koirasta irtoaa karvaa erittäin paljon. Harmaa norjanhirvikoira on siisti ja puhdas koira, josta ei juurikaan lähde koiramaista hajua. Koiran peseminen on tarpeen vain sen likaantuessa.

Kynnet tulisi leikata kerran tai kahdesti kuukaudessa. Koirasi kynnet ovat liian pitkät jos ne kopisevat lattiaan. Lyhyet kynnet pitävät koirasi jalat ja lattiasi hyvässä kunnossa.

Totuta koirasi jo pentuna hoitotoimenpiteisiin.

.

 

Harmaa norjanhirvikoira terveys

Harmaa norjanhirvikoira on yleisesti terve rotu. Koiraa harkitessa tulee kuitenkin varautua mahdollisiin terveysongelmiin ja eläinlääkärikuluihin. Harmaa norjanhirvikoiralla, kuten muillakin roduilla, on tiettyjä sairauksia ja terveysongelmia, joille ne ovat muita alttiimpia. Näitä ei välttämättä esiinny jokaisella rodun edustajalla, mutta ne on hyvä tiedostaa.

  • Perinnölliset silmäsairaudet
  • Rasvapatit
  • Tappijalkaisuus, kondrodysplasia

Terveystietojen lähde Suomen Harmaahirvikoirajärjestö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *