Jackrussellinterrieri

Jackrussellinterrieri on eloisa, itsenäinen ja älykäs pikkukoira. Ne ovat viehättäviä ja hellyydenkipeitä, mutta myös luonnetta löytyy, joten russelin kouluttaminen vaatii määrätietoisuutta. Rotu ei välttämättä ole paras valinta ensimmäiseksi koiraksi.

Jackrussellinterrieri
_______
Alkuperämaa: Englanti
FCI-luokitus: ryhmä 3
Elinikä: yli 10 vuotta
Korkeus: 25 - 35 cm
Paino: 5 - 8 kg
Rodun syntyaika: 1800-luku

Yleistä jackrussellinterrieristä

 • Jackrussellinterrieri, kuten monet muutkin terrierit rakastavat kaivamista ja saattavatkin kaivaa ison kuopan lyhyessä ajassa. On helpompaa kouluttaa koira kaivamaan tietyllä alueella, kuin kouluttaa kaivamis tavasta kokonaan pois.
 • Russelien pitää päästä purkamaan energiaansa vapaana juoksentelemalla. Hyvin aidattu piha sopii hyvin tähän tarkoitukseen, mutta on hyvä muistaa, että jackrussellinterrierit ovat alttiita karkailemaan ja älykkäinä koirina keksivät keinon pihalta poistumiseen. Jackrussellinterrieriä ei siis kannata jättää pihalle yksin valvomatta.
 • Ensimmäistä koiraa hankkivan kannattaa harkita jotain toista rotua. Jackrussellinterrierin koulutus vaatii määrätietoisuutta. Russeli saattaa olla haastava koulutettava kokeneemmallekkin koiranomistajalle.
 • Jackrussellinterrierit saattavat olla herkkähaukkuisia eikä siksi välttämättä sovi kerrostaloasumiseen.
 • Russelit saattavat olla aggressiivisia toisia koiria kohtaan, mikäli niitä ei ole sosiaalistettu nuorena asianmukaisesti.
 • Russelit viihtyvät erittäin hyvin omien ihmistensä seurassa, eikä missään tapauksessa sovellu tarhakoiriksi. Jopa yksinolo sisätiloissa saattaa tuoda haasteita.
 • Jackrussellinterrierit hyppivät paljon ja korkealle, myös ihmisiä vasten.
 • Jackrussellinterriereillä on suuri saalistusvietti ja vapaana ollessaan ne lähtevät helposti pienten eläinten perään. 
 • Jackrussellinterriereillä on paljon energiaa. Vaikka ovat kooltaan pieniä, niin liikunnan tarve on suuri. Russelit eivät väsy pitkilläkään lenkeillä.
 • Jackrussellinterierit ovat  yleisesti terve rotu.

Soveltuvuus

Kerrostaloasuminen

Ensimmäiseksi koiraksi

Sietää yksinoloa

Sietää kylmää

Sietää kuumaa

Luonne

Pienikokoiseen jackrusselliterrieriin mahtuu suuri persoona. Rakastava, omistautunut ja loputtoman viihdyttävä, joka nauttii elämästä ja kaikesta, mitä sillä on tarjota. Ne ovat uskomattoman älykkäitä, mutta itsepäinen luonne saattaa tuoda haasteita kouluttamiseen. Russelit ovat ystävällisiä ihmisille, mutta saattavat olla aggressiivisia muita koiria kohtaan tai eläimiä, jotka muistuttavat saalista, mukaan luettuna kissat. Jackrussellien peloton luonne saattaa ajaa ongelmiin, kun se päättää olla isompi kuin oikeasti on. 

Jackrussellinterrieri tulee kouluttaa hyvin, mutta koulutus tuokiot kannattaa pitää lyhyinä, koska russelit menettävät kiinnostuksensa nopeasti. 

Kuten kaikki koirat, myös jackrussellinterrieri pitää sosiaalistaa pentuna hyvin. Koira pitää totuttaa erilaisiin ihmisiin, ääniin, ympäristöihin jne. Hyvin sosiaalistetusta pennusta kasvaa tasapainoisempi aikuinen.

Ystävällisyys

Kiintyminen perheeseen

Lapsiystävällisyys**

Tulee toimeen muiden koirien kanssa

Ystävällisyys vieraita kohtaan

** Kaikki koirat ovat kuitenkin yksilöitä. Arviomme perustuu yleiseen käsitykseen rodusta, eikä takaa yhdenkään rodun tai yksittäisen koiran käytöstä. Minkä tahansa rotuinen koira voi olla hyvä lasten kanssa, perustuen koiran kokemukseen, koulutukseen ja luonteeseen. Koirarotuun katsomatta, jokaisella koiralla on terävät hampaat, vahva leuka ja stressaantuneena tai huonoissa olosuhteissa minkä tahansa rotuinen koira voi purra. Koiraa ja pientä lasta ei tule koskaan jättää keskenään valvomatta, niin lapsen kuin koirankin turvallisuuden vuoksi.

Lapset ja muut lemmikit

Jackrussellinterrierit ovat rakastavia ja helliä. Ne sopivat perheeseen, jossa on isompia lapsia, jotka tietävät miten koirien kanssa kuuluu toimia. Pikkulapsiperheeseen jackrussellinterrieri ei ole paras rotu, koska pienet lapset ovat usein kovakouraisia koiria kohtaan ja russelit saattavat reagoida kovakouraiseen käsittelyyn.

Jokaisen koiran kohdalla lapset on opetettava lähestymään ja koskemaan koiraa oikein. Varsinkin pienten lasten kohdalla tulee valvoa, ettei lapsi kohtele koiraa sopimattomasti. Lapsille tulee opettaa, ettei koiraa tule häiritä kun koira syö tai nukkuu. Vaikka koira olisi kuinka ystävällinen, niin lasta ja koiraa ei koskaan saa jättää valvomatta. 

Jackrussellinterrierit saattavat olla aggressiivisia varsinkin samaa sukupuolta olevia koiria kohtaan. Russeleilla on kova saalistusvietti ja muihin eläimiin tottumaton russeli saattaa jahdata tai jopa vahingoittaa pienempiä eläimiä, kuten kissoja tai jyrsijöitä. Pentuajan asianmukaisella sosialistamisella on suuri vaikutus jackrusselinterrierin suhtatumiseen muita eläimiä kohtaan.

Koulutettavuus

Helppo koulutettavuus

Älykkyys

Tuhoamis taipumus

Saalistusvietti

Haukkuherkkyys

Taipumus karata

huolehtiminen

Jackrussellinterrierit rakastavat viettää aikaa omien ihmistensä kanssa eivätkä siksi sovi tarhakoiriksi. Russeleilla on runsaasti energiaa, pelkät kävelylenkit eivät riitä jackrussellinterrierin energian purkamiseen. Niiden pitäisi päästä myös vapaasti juoksentelemaan esimerkiksi huolellisesti aidatulla pihalla, josta russeli ei pääse hyppäämään tai kiipeämään yli, eikä kaivautumaan ali. Aitaamattomalla pihalla russelit tuskin pysyy kovan saalistusviettinsä vuoksi. 

Jackrussellinterrierin koulutuksessa pitää olla johdonmukainen ja määrätietoinen. Russelit ovat parhaiten koulutettavissa kun palkinto on koiralle mieleinen. Kovia koulutustapoja käyttäen russelien itsepäisyys tulee esiin, eikä yhteistyö suju. Säännöt, rutiinit, kärsivällisyys ja positiivinen vahvistaminen kantaa russelien kanssa pisimmälle. Jackrussellinterrieri on älykäs ja oppivainen koira, jonka oppimiskyvyssä vain taivas on rajana, mikäli lähestymistapa koulutukseen on oikea.

Pentuaikana jackrussellinterrierin tulisi saada runsaasti positiivisia kokemuksia muista koirista. Tutustuta russelin pentu vain luotettaviin ja rauhallisiin aikuisiin koiriin. Huonot kokemukset pentuaikana lisäävät aggressiivisuutta muita koiria kohtaan aikuisena.

Liikunnan tarve

Energiataso

Intensiivisyys

Liikunnan tarve

Leikkisyys

ruokinta

Jackrussellinterrieri tarvitsee noin 3 – 4 dl laadukasta kuivaruokaa päivittäin, jaettuna kahteen ateriaan.

Huom: Koirasi ravintotarpeeseen vaikuttaa koko, ikä, aineenvaihdunta ja aktiivisuus. Koirat ovat yksilöitä kuten ihmisetkin ja ruokinnan tarve vaihtelee koirakohtaisesti. Aktiivinen koira tarvitsee energiaa luonnollisesti enemmän kuin sohvaperuna. Ruoan laatu myös vaikuttaa annoskokoihin.

Riittävällä liikunnalla ja oikeanlaisella ruokavaliolla voidaan ehkäistä sairauksia. Lisää koirien ruokinnasta pääset lukemaan tästä.

 

 

Terveys ja turkinhoito

Karvanlähtö

Kuolaaminen

Helppo turkinhoito

Yleinen terveys

Lihomis taipumus

Koko

turkinhoito, väri ja muut hoitotoimenpiteet

Jackrussellinterrierin karvanlaatu voi olla sileä, karkea tai puolikarkea. Kaikilla karvanlaaduilla jackrussellien turkki on aina suoraa, ei koskaan kiharaa tai laineikasta. Puolikarkea- ja karkeakarvaiset jackrussellinterrierit trimmataan nyppimällä. Sileäkarvaisten jackrussellinterrierien turkinhoioon riittää harjaus. Säännöllinen pesu ei ole tarpeen, ainoastaan koiran ollessa likainen.

Jackrussellinterrierin väritys on suurimmaksi osaksi valkoinen, jossa on ruskeat, mustat tai ruskeat ja mustat merkit.

Kynnet tulisi leikata kerran tai kahdesti kuukaudessa. Koirasi kynnet ovat liian pitkät jos ne kopisevat lattiaan. Lyhyet kynnet pitävät koirasi jalat ja lattiasi hyvässä kunnossa.

.

 

Jackrussellinterrierin terveys

Jackrussellinterrieri on yleisesti terve rotu. Koiraa harkitessa tulee kuitenkin varautua mahdollisiin terveysongelmiin ja eläinlääkärikuluihin. Jackrussellinterrierilläl, kuten muillakin roduilla, on tiettyjä sairauksia ja terveysongelmia, joille ne ovat muita alttiimpia. Näitä ei välttämättä esiinny jokaisella rodun edustajalla, mutta ne on hyvä tiedostaa.

 • Akondroplasia/ kondrodystrofia
 • Polvilumpion sijoiltaanmeno
 • Leggperthes
 • Selkärankamuutokset
 • Häntämutkat
 • Purentavirheet ja hammaspuutokset
 • Epilepsia
 • Perinnölliset silmäsairaudet
 • Allergiat/atopia, iho-ongelmat
 • Kuurous

Terveystietojen lähde Suomen jackrussellinterrierit ry

Instagram #jackrussellinterrieri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *