Kääpiösnautseri

Kääpiösnautseri on koirarotu, jossa on paljon pienessä paketissa: älykkyys, hellyys, ekstroverttiys, huumori ja persoona, joka on ainakin kaksi kertaa suurempi kuin koira itse. Kääpiösnautserin kanssa et ole koskaan yksin, vaikka joskus omaa rauhaa kaipaisitkin. Tämä energinen koirarotu on ihmisrakas, joka haluaa vain pitää hauskaa ja oman ihmisen kanssa oleminen on hauskaa, itse tekemisellä ei ole merkitystä.

Kääpiösnautseri
_______
Alkuperämaa: Saksa
FCI-luokitus: ryhmä 2
Elinikä: yli 10 vuotta
Korkeus: 30 - 35 cm
Paino: 4 - 8 kg
Rodun syntyaika: 1910

Yleistä kääpiösnautsereista

  • Kääpiösnautseri on hellä ja ihmisläheinen koirarotu, joka haluaa viettää aikaansa oman ihmisensä kanssa.
  • Tämä eloisa koirarotu on älykäs, mutta saattaa olla myös ärhäkkä ja itsepäinen.
  • Kääpiösnautserin turkki on trimmattava noin 5 – 8 viikon välein.
  • Kääpiösnautserit haukkuvat herkästi ja ovat suojelevaisia perhettään kohtaan.
  • Ne tulevat toimeen lasten ja muiden koirien kanssa, mutta ei välttämättä ole luotettava seuralainen pienille nisäkkäille.
  • Aitaamattomalla alueella kääpiösnautseri kannattaa pitää kytkettynä. Saaliin perään lähtevä kääpiösnautseri ei välttämättä kuuntele omistajan käskyjä.
  • Kääpiösnautseri vaatii monipuolista aktivointia ollakseen onnellinen. Tylsistynyt kääpiösnautseri saattaa tuhota irtaimistoa tai käyttäytyä kärsimättömästi.

Soveltuvuus

Kerrostaloasuminen

Ensimmäiseksi koiraksi

Sietää yksinoloa

Sietää kylmää

Sietää kuumaa

Luonne

Kääpiösnautserit ovat elämäniloisia ekstrovertteja, jotka rakastavat olla oman ihmisensä lähellä koko ajan, mitä lähempänä sen parempi. Käppänät haluavat jopa nukkua ihmisensä vieressä, vallata sylisi ja osallistua kaikkeen mitä ikinä sen oma ihminen tekeekään.

Kääpiösnautserit ovat erittäin älykkäitä ja siksi kouluttaminen on helppoa. Älykkyytensä vuoksi tämä rotu on manipuloinnin mestari, joka yhdistettynä itsepäiseen luonteeseen takaa sen, ettei käppänä ole mikään itsestäänselvyys.

Kuten kaikki koirat, myös kääpiösnautseri pitää sosiaalistaa pentuna hyvin. Koira pitää totuttaa erilaisiin ihmisiin, ääniin, ympäristöihin jne. Hyvin sosiaalistetusta pennusta kasvaa tasapainoisempi aikuinen.

Ystävällisyys

Kiintyminen perheeseen

Lapsiystävällisyys**

Tulee toimeen muiden koirien kanssa

Ystävällisyys vieraita kohtaan

** Kaikki koirat ovat kuitenkin yksilöitä. Arviomme perustuu yleiseen käsitykseen rodusta, eikä takaa yhdenkään rodun tai yksittäisen koiran käytöstä. Minkä tahansa rotuinen koira voi olla hyvä lasten kanssa, perustuen koiran kokemukseen, koulutukseen ja luonteeseen. Koirarotuun katsomatta, jokaisella koiralla on terävät hampaat, vahva leuka ja stressaantuneena tai huonoissa olosuhteissa minkä tahansa rotuinen koira voi purra. Koiraa ja pientä lasta ei tule koskaan jättää keskenään valvomatta, niin lapsen kuin koirankin turvallisuuden vuoksi.

Lapset ja muut lemmikit

Kääpiösnautseri tykkää hengailla kaiken ikäisten ihmisten kanssa. Ne ovat hyviä lasten kanssa, varsinkin jos ovat pennusta asti tottuneet lapsiin. Kääpiösnautserit leikkivät lasten kanssa, suojelevat niitä ja molemmat auttavat toisiaan päästämään ylimääräisiä höyryjä ulos. Kääpiösnautserit ja lapset ovat loistava yhdistelmä.

Jokaisen koiran kohdalla lapset on opetettava lähestymään ja koskemaan koiraa oikein. Varsinkin pienten lasten kohdalla tulee valvoa, ettei lapsi kohtele koiraa sopimattomasti. Lapsille tulee opettaa, ettei koiraa tule häiritä kun koira syö tai nukkuu. Vaikka koira olisi kuinka ystävällinen, niin lasta ja koiraa ei koskaan saa jättää valvomatta. 

Kääpiösnautserit tulevat usein hyvin toimeen muiden koirien kanssa. Mutta, kääpiösnautserit ovat pelottomia ja rohkeita kaikenlaisten koirien kanssa, tämä piirre saattaa aiheuttaa käppänälle ongelmia.  Kääpiösnautserit ovat isoja ja johtavassa asemassa – ainakin omasta mielestään.

Kääpiösnautserit on jalostettu tappamaan pieniä nisäkkäitä, joten mm. rotat ja gerbiilit eivät ole turvassa kääpiösnautserin seurassa.

Koulutettavuus

Helppo koulutettavuus

Älykkyys

Tuhoamis taipumus

Saalistusvietti

Haukkuherkkyys

Taipumus karata

huolehtiminen

Kääpiösnautseri on aktiivinen myös sisätiloissa. Ne leikkivät leluilla ja seuraavat ihmistään ympäri asuntoa. Käppänät tykkäävät leikkiä omalla pihalla vapaana, mutta sopeutuvat myös kerrostaloon mikäli saavat riittävästi liikuntaa.

Liikunnan tarve

Energiataso

Intensiivisyys

Liikunnan tarve

Leikkisyys

ruokinta

Kääpiösnautseri tarvitsee noin 2 – 3 dl laadukasta kuivaruokaa päivittäin, jaettuna kahteen ateriaan.

Huom: Koirasi ravintotarpeeseen vaikuttaa koko, ikä, aineenvaihdunta ja aktiivisuus. Koirat ovat yksilöitä kuten ihmisetkin ja ruokinnan tarve vaihtelee koirakohtaisesti. Aktiivinen koira tarvitsee energiaa luonnollisesti enemmän kuin sohvaperuna. Ruoan laatu myös vaikuttaa annoskokoihin.

Riittävällä liikunnalla ja oikeanlaisella ruokavaliolla voidaan ehkäistä sairauksia. Lisää koirien ruokinnasta pääset lukemaan tästä.

 

 

Terveys ja turkinhoito

Karvanlähtö

Kuolaaminen

Helppo turkinhoito

Yleinen terveys

Lihomis taipumus

Koko

turkinhoito, väri ja muut hoitotoimenpiteet

Kääpiösnautserien värit ovat musta, pippuri ja suola (harmaa), mustahopea ja valkoinen.

Turkki on kaksinkertainen, josta ei juurikaan lähde irtokarvaa. Kääpiösnautserin turkki trimmataan nyppimällä, jolloin poistetaan myös turkkiin kiinni jääneet kuolleet karvat.

Kääpiösnautserin turkki tulisi harjata, varsinkin kohdista, joissa kasvaa pidempää karvaa. Parta saattaa likaantua syömisen yhteydessä. 

Kynnet tulisi leikata kerran tai kahdesti kuukaudessa. Koirasi kynnet ovat liian pitkät jos ne kopisevat lattiaan. Lyhyet kynnet pitävät koirasi jalat ja lattiasi hyvässä kunnossa.

Totuta kääpiösnautseri jo pentuna trimmaukseen ja hoitotoimenpiteisiin.

.

 

Kääpiösnautserin terveys

Kääpiösnautseri on yleisesti terve rotu. Koiraa harkitessa tulee kuitenkin varautua mahdollisiin terveysongelmiin ja eläinlääkärikuluihin. Kääpiösnautserila, kuten muillakin roduilla, on tiettyjä sairauksia ja terveysongelmia, joille ne ovat muita alttiimpia. Näitä ei välttämättä esiinny jokaisella rodun edustajalla, mutta ne on hyvä tiedostaa.

  • Perinnölliset silmäsairaudet
  • Sisäelimiin liittyvät sairaudet
  • Varvasanomalia

Terveystietojen lähde Suomen kääpiösnautserikerho ry

Could not scrape from Instagram (scraping is a deprecated method to retrieve images).

Instagram #kääpiösnautseri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *