Labradorinnoutaja

Labradorinnoutaja on ystävällinen seurakoira, sekä monipuolinen työkoira. Labradorinnoutaja on alunperin toiminut kalastajien apurina, vetäen verkkoja vedessä, noutaen verkon köysiä ja kaloja Pohjois-Atlantilla.

Nykyään labradorinnoutaja on maailman suosituin koirarotu, joka soveltuu mm. metsätyskoiraksi, avustajakoiraksi, etsintä- ja pelastuskoiraksi, sekä myös koiranäyttelyihin tai seurakoiraksi.

Labradorinnoutaja
_______
Alkuperämaa: Kanada
FCI-luokitus: ryhmä 8
Elinikä: yli 10 vuotta
Korkeus: 54 - 57 cm
Paino: 25 - 45 kg
Rodun syntyaika: 1800-luku

Yleistä labradorinnoutajasta

  • Labradorinnoutajat rakastavat syömistä ja ovat siksi taipuvaisia lihomiseen. Rajoita herkkuja ja panosta säännöllisiin aterioihin. Labradorinnoutajan suuri ruokahalu ulottuu kaikkeen ruokaan, myös pöydillä olevaan ruokaan, tai jopa koiran ulottuville jätetty roskapussi saattaa olla houkutteleva ja syömisen arvoinen.
  • Labradorinnoutaja on kehitetty alunperin psyykkisesti vaativiin tehtäviin ja siksi niiden energiatasot ovat korkeat. Ne tarvitsevat runsaasti liikuntaa päivittäin. Ilman riittävää liikuntaa ja aktivointia labradorinnoutaja saattaa purkaa energiansa ei toivotulla tavalla, kuten haukkumalla tai tuhoamalla irtaimistoa.
  • Labradorinnoutajien luonteella on hyvä maine, jonka vuoksi monet saattavat aliarvioida koulutuksen tarvetta. Labradorinnoutaja on kuitenkin suurikokoinen ja energinen rotu, joka vaatii kunnon koulutuksen, kuten muutkin koirarodut.
  • Labradorinnoutaja on tunnettu myös aktiivisesta käytöksestään. Pentuna ne ovatkin erittäin vilkkaita, mutta tasaantuvat aikuistuessaan. Yleensä ne ovat kuitenkin melko aktiivisia koko elämänsä ajan.
  • Labradorinnoutajat eivät ole kovia karkailemaan, mutta riittävän hyvä motivaatio saa heidät lähtemään pihasta. Koiran oman turvallisuuden vuoksi sitä ei kannata jättää valvomatta aitaamattomalle pihalle.

Soveltuvuus

Kerrostaloasuminen

Ensimmäiseksi koiraksi

Sietää yksinoloa

Sietää kylmää

Sietää kuumaa

Luonne

Labradorinnoutajalla on lempeäluonteisen koiran maine, joka onkin hyvin ansaittu. Labradorinnoutajat ovat innokkaita, miellyttäviä ja ystävällisiä, niin ihmisiä kuin muita eläimiä kohtaan. 

Valloittavan persoonallisuutensa lisäksi ne ovat älykkäitä ja miellyttämisen haluisia, siksi ne ovat helposti koulutettavia. Labradorinnoutajat tarvitsevat runsaasti, sekä fyysistä, että psyykkistä toimintaa ollakseen onnellisia. Labradorinnoutajien aktiivisuustasoissa on jonkin verran vaihtelua, toiset ovat eloisampia ja toiset rauhallisempia, mutta kaikki labradorinnoutajat viihtyvät mukana toiminnassa.

Ystävällisyys

Kiintyminen perheeseen

Lapsiystävällisyys**

Tulee toimeen muiden koirien kanssa

Ystävällisyys vieraita kohtaan

** Kaikki koirat ovat kuitenkin yksilöitä. Arviomme perustuu yleiseen käsitykseen rodusta, eikä takaa yhdenkään rodun tai yksittäisen koiran käytöstä. Minkä tahansa rotuinen koira voi olla hyvä lasten kanssa, perustuen koiran kokemukseen, koulutukseen ja luonteeseen. Koirarotuun katsomatta, jokaisella koiralla on terävät hampaat, vahva leuka ja stressaantuneena tai huonoissa olosuhteissa minkä tahansa rotuinen koira voi purra. Koiraa ja pientä lasta ei tule koskaan jättää keskenään valvomatta, niin lapsen kuin koirankin turvallisuuden vuoksi.

Lapset ja muut lemmikit

Labradorinnoutajat eivät ainoastaan rakasta lapsia, vaan nauttivat myös lasten tuomasta hulinasta. Labradorinnoutajat osallistuvat onnellisina lasten puuhasteluihin, mutta kuten kaikki koirat, myös labradorinnoutaja on syytä opettaa toimimaan lasten kanssa – ja lapset koiran kanssa. 

Jokaisen koiran kohdalla lapset on opetettava lähestymään ja koskemaan koiraa oikein. Varsinkin pienten lasten kohdalla tulee valvoa, ettei lapsi kohtele koiraa sopimattomasti. Lapsille tulee opettaa, ettei koiraa tule häiritä kun koira syö tai nukkuu. Vaikka koira olisi kuinka ystävällinen, niin lasta ja koiraa ei koskaan saa jättää valvomatta. 

Labradorinnoutajat ovat ystävällisiä myös muita koiria ja eläimiä kohtaan, kunhan ne on sosialistettu pienestä asti hyvin.

Koulutettavuus

Helppo koulutettavuus

Älykkyys

Tuhoamis taipumus

Saalistusvietti

Haukkuherkkyys

Taipumus karata

huolehtiminen

Labradorinnoutajat eivät sovellu tarhakoiraksi, koska ne viihtyvät peheensä parissa. Jos labradorinnoutaja jätetään yksin liian pitkäksi aikaa, se todennäköisesti käyttäytyy maineensa vastaisesti, josta rotu on kovin tunnettu. Yksinäinen ja tylsistynyt labradorinnoutaja kaivaa, tuhoaa tai kehittää muuta epätoivottua käytöstä, johon voi purkaa energiansa. 

Labradorinnoutajien aktiivisuustasoissa on eroja, mutta ne kaikki tarvitsevat fyysistä ja psyykkistä aktivointia. Päivittäiset lenkit, koirapuistossa käynti tai noutoleikit auttavat koiraa purkamaan energiaansa. Koiranpentua ei pidä kävelyttää liian pitkiä aikoja kerrallaan, lyhyet ulkoilut kerrallaan riittää. Labradorinnoutajat eivät välttämättä osaa itse lopettaa toimintaa, jonka parissa puuhastelevat ja saattavat uuvuttaa itsensä. Sinun tehtäväsi on lopettaa leikkiminen tai harjoittelu ajoissa.

Liikunnan tarve

Energiataso

Intensiivisyys

Liikunnan tarve

Leikkisyys

ruokinta

Labradorinnoutajat tarvitsevat noin 6 – 7 dl laadukasta kuivaruokaa päivittäin, jaettuna kahteen ateriaan.

Huom: Koirasi ravintotarpeeseen vaikuttaa koko, ikä, aineenvaihdunta ja aktiivisuus. Koirat ovat yksilöitä kuten ihmisetkin ja ruokinnan tarve vaihtelee koirakohtaisesti. Aktiivinen koira tarvitsee energiaa luonnollisesti enemmän kuin sohvaperuna. Ruoan laatu myös vaikuttaa annoskokoihin.

Labradorinnoutajan pennun ruokintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Labradorinnoutaja kasvaa nopeasti 4 – 7 kuukauden ikäisinä, jolloin vääränlainen ruokinta saattaa aiheuttaa kasvuhäiriöitä.

 

 

Terveys ja turkinhoito

Karvanlähtö

Kuolaaminen

Helppo turkinhoito

Yleinen terveys

Lihomis taipumus

Koko

turkinhoito, väri ja muut hoitotoimenpiteet

Labradorinnoutajan helppohoitoisessa turkissa on kaksi kerrosta, lyhyt ja paksu päälikarva ja pehmeä, säänkestävä aluskarva. Kaksikerroksinen turkki suojaa labradorinnoutajaa kylmältä ja kosteudelta.

Labradorinnoutajan värit ovat:  ruskea, musta ja keltainen. 

Labradorinnoutajan turkinhoito on erittäin helppoa, mutta karvaa niistä lähtee paljon. Turkinhoito-ohje: Hanki kunnollinen imuri ja harjaa koiraasi, varsinkin runsaimpina karvanlähtöaikoina.

Labradorinnoutaja tarvitsee pesun noin parin kuukauden välein. Toki, jos koirasi pyörii mudassa tai jossain muussa liejussa – joka labradorinnoutajalla on tapana – niin on suositeltavaa pestä koira useammin.

Kynnet on hyvä leikata muutaman kerran kuukaudessa, tosin joillain koirilla kynnet kuluvat luonnollisesti lyhyeksi. Koirasi kynnet ovat liian pitkät, jos ne kopisevat lattiaan koiran kävellessä. Lyhyet kynnet pitävät koirasi jalat hyvässä kunnossa ja suojelevat sinua naarmuilta kun innokas labradorinnoutaja tervehtii sinua. 

Labradorinnoutajan korvat kannattaa tarkastaa viikoittain. Korvatulehdukset ovat yleisiä labradorinnoutajilla ja niiden ehkäisemiseksi korvat kannattaa pyyhkiä pesun ja uimisen jälkeen. Älä kuitenkaan työnnä mitään koiran korvakäytävään pyyhkiessäsi niitä.

Totuta koirasi pennusta asti hoitotoimenpiteisiin, jotta aikuisen koiran hoitaminen olisi helpompaa. 

 

Labradorinnoutajan terveys

Labradorinnoutaja on yleisesti terve rotu, mutta kuten kaikilla roduilla, myös labradorinnoutajilla on tiettyjä sairauksia, joille ne ovat alttiimpia. Se ei tarkoita sitä, että kaikki labradorinnoutajat sairastuvat elämänsä aikana, mutta terveydellisistä alttiuksista on hyvä olla tietoinen kun harkitset rotua.

  • Vakavimmat: lonkkaniveldysplasia, kyyärnivelen kasvuhäiriö, osteokondroosi, liikalihavuus, polvilumpion sijoiltaanmeno
  • Lievemmät: kaihi, hotspotit, verkkokalvon kehityshäiriö, kilpirauhasen liikatoiminta
  • Satunnaiset: diabetes, muut silmäsairaudet, TVD (sydänsairaus), EIC
  • Suositeltavat tutkimukset: lonkka- ja kyynärnivel tutkimukset, silmätutkimus, EIC tutkimus 

Lähde:petfinder.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *