Älykäs ja monipuolinen saksanpaimenkoira on vuodesta toiseen yksi suosituimmista koiraroduista. Rodun järkkymätön luottamus ja lojaalius omistajaansa, sekä palava halu toimintaan tekevät siitä loistavan työkoiran. Alunperin lampaiden paimennukseen jalostetun, myöhemmin monissa vaativissa työtehtävissä kunnostautuneen rodun loi ratsumestari Max von Stephanitz 1800-luvun lopun Saksassa. Ensimmäisen maailmansodan aikana myös brittiläiset ja amerikkalaiset sotilaat ihastuivat tähän periksiantamattomaan rotuun ja sodan päätyttyä saksanpaimenkoiria lähti maailmalle heidän mukanaan.
” radius=”5″ depth=”1″ depth_hover=”1″]
Yleistä saksanpaimenkoirasta
- Saksanpaimenkoira kaipaa jatkuvasti uusia haasteita ja omistajan tulisikin pitää huolta että koira saa päivittäin sekä fyysisiä, että psyykkisiä harjoituksia. Tylsistyessään koira voi alkaa keksiä itselleen omistajan hermoja kiristävää puuhaa ja sillä voi esiintyä häiriökäyttäytymistä.
- Saksanpaimenkoiran pennun sosiaalistamiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota, jotta ongelmilta vältytään vanhempana. Rodun luonne on epäileväinen ja vierastava uusia ihmisiä kohtaan, joten pentua kannattaa tutustuttaa moniin erilaisiin ihmisiin, paikkoihin ja toisiin koiriin. Omiaan kohtaan se on hyvin suojeleva.
- Omia käyttötarpeitaan kannattaa miettiä etukäteen, haluatko koiran näyttöön vai käyttöön? Saksanpaimenkoira on rotuna jakaantunut kahteen jalostussuuntaan: käyttö- ja näyttelylinjaisiin ja kummallakin suuntauksella on omat tavoitteensa, käyttölinjaisten jalostus pyrkii tuottamaan laadukkaita harraste- ja työkoiria, kun taas näyttelylinjaisten jalostuksessa ulkomuoto ja rakenne ovat valintakriteereissä korkeammalla.
- Saksanpaimenkoira omistautuu laumalleen ja ahdistuu erosta muuhun laumaan. Jos omistaja matkustaa paljon ja on pitkiä aikoja poissa sillä voi esiintyä tylsistymistä tai eroahdistusta, jotka oireilevat levottomana käytöksenä, kuten haukkumisena ja tuhoamisena.
- Rotu on tunnettu hyvänä vahtikoirana, jota ne ovatkin, mutta ne ovat myös paljon enemmän. Saksanpaimenkoiraa, kuten mitään muutakaan, ei tule ottaa vain pihalle seisomaan pelotteena, sillä tällainen saa aikaan vain aggressiivisen, onnettoman ja vaikeasti käsiteltävän yksilön.
- Saksanpaimenkoirasta lähtee karvaa, paljon. Se vaatii jatkuvaa turkinhoitoa useamman kerran viikossa ja siitä huolimatta hyvälle imurille tulee käyttöä.
Soveltuvuus
Kerrostaloasuminen
Ensimmäiseksi koiraksi
Sietää yksinoloa
Sietää kylmää
Sietää kuumaa
SAKSANPAIMENKOIRAN Luonne
Saksanpaimenkoira tarvitsee ehdottomasti määrätietoisen ja johdonmukaisen kasvatuksen ja koska kyseessä on käyttökoira, on erittäin tärkeää, että sille taataan mahdollisuus toteuttaa itseään myös viettien osalta. Työnhaluinen ja omistautunut saksanpaimenkoira kukoistaa saadessaan haasteita.
Peloton ja kestävä saksanpaimenkoira on monipuolinen käyttö-, paimen- ja palveluskoira, joka on pitkään ollut poliisin ja armeijan suosiossa ympäri maailman. Sitä voidaan käyttää myös vartiointi- ja suojelutehtäviin, pelastusetsintöihin, huumeiden paikantamiseen, jäljestämiseen sekä harrastekoirana esimerkiksi agilityssä ja tokossa.
aksanpaimenkoira on hyvä monissa asioissa, mutta yksinolo ei kuulu rodun vahvuuksiin. Vaikka ihanan pienen pennun kanssa haluaakin viettää jokaisen hetken, kannattaa koulutus ja yksinolon harjoitukset aloittaa mahdollisimman aikaisin, jottei häiriökäyttäytymistä pääse syntymään.
Ystävällisyys
Kiintyminen perheeseen
Lapsiystävällisyys**
Tulee toimeen muiden koirien kanssa
Ystävällisyys vieraita kohtaan
** Kaikki koirat ovat kuitenkin yksilöitä. Arviomme perustuu yleiseen käsitykseen rodusta, eikä takaa yhdenkään rodun tai yksittäisen koiran käytöstä. Minkä tahansa rotuinen koira voi olla hyvä lasten kanssa, perustuen koiran kokemukseen, koulutukseen ja luonteeseen. Koirarotuun katsomatta, jokaisella koiralla on terävät hampaat, vahva leuka ja stressaantuneena tai huonoissa olosuhteissa minkä tahansa rotuinen koira voi purra. Koiraa ja pientä lasta ei tule koskaan jättää keskenään valvomatta, niin lapsen kuin koirankin turvallisuuden vuoksi.
Lapset ja muut lemmikit
Koulutettu ja hyvin sosiaalistettu saksanpaimenkoira on loistava kumppani myös perheen pienimmille, rotu kiintyy kovasti laumaansa ja ne ovat erityisen suojelevaisia lapsia kohtaan. Koiran kärsivällisestä luonteesta huolimatta myös lapset tulee opettaa kohtaamaan koira oikealla tavalla ja käsittelemään sitä rauhallisesti. Lasta ei saa jättää valvomatta koiran kanssa, erityisesti nuoren, innokkaan ja energiaa uhkuvan koiran kanssa voi sattua vahinkoja rodusta riippumatta.
Koulutettavuus
Helppo koulutettavuus
Älykkyys
Tuhoamis taipumus
Saalistusvietti
Haukkuherkkyys
Taipumus karata
huolehtiminen
Saksanpaimenkoira on alunperin jalostettu tekemään pitkää päivää lampaita paimentaen, joten sohvan koristeeksi ei tästä rodusta ole, vaan myös nykyajan modernin perhekoiran tarvitsee päästä purkamaan energiaansa päivittäin. Ongelmia on tiedossa, jos koira ei pääse toteuttamaan itseään niin fyysisillä harjoituksilla, esimerkiksi koirapuistossa juoksemalla, kuin myös psyykkisillä haasteilla, kuten tottelevaisuuskoulutuksella ja agilityllä.
Kuten paimenroduilla on tapana, myös saksanpaimenkoirat ovat kovia haukkumaan ja se onkin yksi yleisimmistä tavoista kuinka nämä koirat ilmaisevat tylsistymistä, turhautumista tai eroahdistusta. Haukkumista voi yrittää kitkeä opettamalla koiran sekä haukkumaan, että olemaan hiljaa käskystä.
Saksanpaimenkoirat pitävät pureskelusta, niillä on vahvat leuat ja ne voivat tuhota melkeimpä minkä vain materiaalin. Välttääksesi liian kovan materiaalin pureskelusta johtuvat hammasongelmat, tukehtumis- ja myrkytysvaaran, sekä tavaroiden tuhoamisen, tarjoa koirallesi niille suunniteltuja kestäviä leluja ja herkkuja järsittäväksi
Liikunnan tarve
Energiataso
Intensiivisyys
Liikunnan tarve
Leikkisyys
Saksanpaimenkoiran ruokinta
Saksanpaimenkoiran ruokavalio tulisi koostaa suurille roduille sopivista, korkean energiatarpeen täyttävistä ruoista. Huomioithan, että pennulla, aikuisella ja jo seniori-ikään ehtineellä koiralla on erilaiset tarpeet ruokinnan suhteen. Saksanpaimenkoiran pennut kasvavat nopeasti ensimmäisten seitsemän elinkuukauden aikana ja suureksi kasvavien rotujen pentujen ruokintaan tulekin kiinnittää erityistä huomiota, lisää aiheesta pääset lukemaan tästä. Myös koiran aktiivisuus vaikuttaa energian tarpeeseen. Ylipaino rasittaa niveliä ja saattaa pahentaa saksanpaimenkoiralle tyypillisiä lonkka- ja selkäongelmia.
Saksanpaimenkoiran tarpeisiin löydät valikoimastamme pennuille kehitetyn Natura Diet Puppy Junior Large Breed ja aikuisille Natura Diet Daily Food Maxi ruoat.
Terveys ja turkinhoito
Karvanlähtö
Kuolaaminen
Helppo turkinhoito
Yleinen terveys
Lihomis taipumus
Koko
Ulkonäkö ja hoitotoimenpiteet
Saksanpaimenkoira on jalostettu paimentamaan rankoissa olosuhteissa ja niiden kaksikerroksinen, tuuhea ja likaa hylkivä turkki sopiikin täydellisesti suojaamaan ihoa viimalta, sateelta ja lumelta. Turkki voi kuitenkin osoittautua haastavaksi kotioloissa, sillä saksanpaimenkoirasta lähtee jatkuvasti karvaa ja lisäksi se vaihtaa talvi- ja kesäturkkiin kahdesti vuodessa. Koiran turkkia tulisi harjata useamman kerran viikossa. Turkin FCI hyväksyttyjä värejä ovat musta ruskein tai punaruskein merkein, musta ja harmaa, myös harmaa tummin merkein hyväksytään. Merkkien väreinä sallitaan myös keltaisen eri sävyt ja harmaa. Sinistä, ruskeaa ja valkoista saksanpaimenkoiraa ei hyväksytä, viimeisenä mainitusta on jalostettu oma rotunsa, valkoinenpaimenkoira.
Saksanpaimenkoira on siisti, eikä se tarvitse säännöllisiä pesuja, liian usein kylvettäminen vain poistaa karvan hyödyllisiä öljyjä. Kynsien leikkaus on tärkeä osa koiran terveydenhoidon rutiineja, ne tulee leikata kerran kuussa tai tarvittaessa useammin, eikä niiden kuulu kopista lattiaan koiran kävellessä. Hoitotoimenpiteisiin totuttaminen kannattaa aloittaa heti pentuna, jotta suuren, aikuisen koiran hoito olisi mahdollisimman helppoa. Liian usein koirien kynnet pääsevät kasvamaan pitkiksi sen vuoksi, ettei koira anna leikata kynsiään. Kynsihoidon lisäksi koiran korvat tulisi tarkistaa kerran viikossa, punaisuus, paha haju ja kahvipurumainen erite voivat kieliä ongelmista, kuten korvapunkista tai tulehduksesta. Korvia voi putsata siihen tarkoitetuilla tuotteilla, älä kuitenkaan ikinä työnnä mitään korvakäytävään.
Saksanpaimenkoiran terveys
Koiraa harkitessa tulee varautua mahdollisiin terveysongelmiin ja eläinlääkärikuluihin. Saksanpaimenkoiralla, kuten muillakin roduilla, on tiettyjä sairauksia ja terveysongelmia, joille ne ovat muita alttiimpia. Näitä ei välttämättä esiinny jokaisella rodun edustajalla, mutta ne on hyvä tiedostaa. Rodun luusto-ongelmat koskevat yleisimmin selkää, ja saksanpaimenkoiralta tulisikin kuvata Suomen kennelliittoon lähetettävien kuvien yhteydessä myös selkäranka, olat ja polvet. Rotu kuuluu lonkkien ja kyynernivelien osalta Suomen Kennelliiton perinnöllisten sairauksien vastustamisohjelmaan eli PEVISA-ohjelmaan.
- Selkälinjan laskeminen on johtanut rodulla tyypillisiin kyynär-, lonkka- ja selkäongelmiin. Nikamien ja lantion asennon virheellisyys puolestaan aiheuttavat selkäytimen ja hermojuurien puristustiloja. Nämä ovat periytyviä ongelmia ja ne voivat esiintyä myös oireitta, joten koiran tutkituttaminen etenkin ennen jalostuskäyttöä on äärimmäisen tärkeää.
- Degeneratiivinen Myelopatia, eli selkäydinrappeumasairaus, on parantumaton, hiljalleen etenevä sairaus. Ensioireita ovat epävakaa kävely, koordinaatiohäiriöt, huojuminen ja vapina. Taudin edetessä ensin koiran takapää halvaantuu ja leviää lopulta myös eturaajoihin.
- Vatsalaukunkiertymä on hengenvaarallinen, erityisesti suurikokoisilla ja syvärintaisilla koirilla esiintyvä tila, jossa mahalaukku kiertyy itsensä ympäri. Tätä epäiltäessä tulee eläinlääkäriin olla yhteydessä välittömästi.
- Haiman vajaatoiminta, eli EPI, aiheuttaa haiman ruoansulatuksesta vastaavan osan surkastumista. Tyypillisesti sairastunut koira syö runsaasti, mutta laihtuu siitä huolimatta, myös ripulia voi esiintyä. Diagnoosi tehdään verikokeella ja hoitona ruokaan lisätään entsyymivalmistetta.
- Myös erilaiset allergiat kosketusihottumista ruoka-aine yliherkkyyksiin ovat yleisiä.
Instagram #saksanpaimenkoira
Haluatko saada tiedon, kun julkaisemme uusia rotukuvauksia? Tilaa uutiskirjeemme, niin saat tiedon ensimmäisten joukossa!