Shetlanninlammaskoira

Shetlanninlammaskoira on peräisin Skotlannista Shetlandinsaarilta, jossa sheltti toimi viljelijöiden sadon vartijana karkottaen linnut, lampaat ja muut eläimet pois viljelijöiden puutarhoista ja pelloilta. Shetlanninlammaskoiria käytettiin aikoinaan myös paimenkoirana. Nykyään shetlanninlammaskoirat ovat loistavia perhekoiria ja koiraurheilun supertähtiä.

Shetlanninlammaskoira
_______
Alkuperämaa: Skotlanti
FCI-luokitus: ryhmä 1
Elinikä: yli 10 vuotta
Korkeus: 32 - 41 cm
Paino: 6 - 12 kg
Rodun syntyaika: -

Yleistä shetlanninlammaskoirasta

 • Shetlanninlammaskoirat ovat rakastavia seuralaisia kaikille perheenjäsenille, myös lapsille, mutta vieraita kohtaan ne saattavat olla varautuneita tai jopa ujoja. Suojelevaisen luonteensa vuoksi ne saattavat ilmoittaa vieraista haukkumalla. 
 • Shetlanninlammaskoirat ovat erittäin älykkäitä koiria. Shetlanninlammaskoira sijoittui kuudenneksi tutkimuksessa, jossa vertailtiin 132 rodun älykkyyttä. Sheltit kykenevät ymmärtämään uuden käskyn keskimäärin alle viiden toiston jälkeen ja tottelivat ensimmäistä käskyä 95 %:sti.
 • Älykkyyden, miellyttämisen halun ja urheilullisten kykyjensä vuoksi shetlanninlammaskoirat soveltuvat erinomaisesti esimerkiksi agilityyn.
 • Shetlanninlammaskoirat tarvitsevat runsaasti aktiviteetteja, koska ne saattavat tylsistyä helposti ja keksivät itselleen sellaista viihdykettä, joka ei välttämättä ole omistajan mieleen.
 • Shetlanninlammaskoirat saattavat olla äänekkäitä, niillä on kova ja terävä haukku. Naapurisovun ylläipitämiseksi kannattaa opettaa sheltille käskystä haukun lopettamisen.
 • Sisätiloissa sheltit ovat yleensä rauhallisia.

Soveltuvuus

Kerrostaloasuminen

Ensimmäiseksi koiraksi

Sietää yksinoloa

Sietää kylmää

Sietää kuumaa

Luonne

Shetlanninlammaskoira on erittäin uskollinen, lempeä ja herkkä. Rodusta löytyy laaja kirjo erilaisia persoonallisuuksia ulospäin suuntautuneesta, ujoon tai rauhalliseen persoonaan. Persoonallisuudestaan riippumatta sheltit viihtyvät omien ihmistensä kanssa ja saattavatkin seurata ihmistään pitkin päivää.

Sheltit ovat usein varautuneita vieraita kohtaan, mutta liiallinen arkuus tai hermostuneisuus ei ole toivottua. Koiran ei tarvitse suin päin rynnätä tutustumaan vieraisiin, mutta niiden pitäisi olla uteliaita ja valmiita tutustumaan ystävällisesti käyttäytyvään vieraaseen.

Niin kuin kaikki koirarodut, myös shelttien asianmukaiseen sosialistamiseen tulee panostaa jo pentuaikana. Tutustuta koirasi jo varhain erilaisiin ääniin, ihmisiin ja ympäristöihin. Hyvin sosiaalistetusta pennusta kasvaa tasapainoisempi aikuinen.

Ystävällisyys

Kiintyminen perheeseen

Lapsiystävällisyys**

Tulee toimeen muiden koirien kanssa

Ystävällisyys vieraita kohtaan

** Kaikki koirat ovat kuitenkin yksilöitä. Arviomme perustuu yleiseen käsitykseen rodusta, eikä takaa yhdenkään rodun tai yksittäisen koiran käytöstä. Minkä tahansa rotuinen koira voi olla hyvä lasten kanssa, perustuen koiran kokemukseen, koulutukseen ja luonteeseen. Koirarotuun katsomatta, jokaisella koiralla on terävät hampaat, vahva leuka ja stressaantuneena tai huonoissa olosuhteissa minkä tahansa rotuinen koira voi purra. Koiraa ja pientä lasta ei tule koskaan jättää keskenään valvomatta, niin lapsen kuin koirankin turvallisuuden vuoksi.

Lapset ja muut lemmikit

Shetlanninlammaskoirat ovat erinomaisia perhekoiria ja tulevat hyvin toimeen lasten kanssa, varsinkin kun myös lapselle on opetettu miten koiran kanssa tulee toimia. 

Jokaisen koiran kohdalla lapset on opetettava lähestymään ja koskemaan koiraa oikein. Varsinkin pienten lasten kohdalla tulee valvoa, ettei lapsi kohtele koiraa sopimattomasti. Lapsille tulee opettaa, ettei koiraa tule häiritä kun koira syö tai nukkuu. Vaikka koira olisi kuinka ystävällinen, niin lasta ja koiraa ei koskaan saa jättää valvomatta. 

Kun kyse on muista koirista shetlanninlammaskoirat näyttäisivät suosivan omaa rotuaan. Jo ensimmäisellä tapaamisella sheltit näyttävät tunnistavan oman rotunsa edustajat sukulaissieluikseen ja ovat yleensä heti ystävällisiä ja valmiita leikkimään.  Muita rotuja kohtaan ne saattavat olla pidättyväisiä. Kissojen kanssa sheltit voivat tulla toimeen kunnollisen tutustuttamisen myötä.

Koulutettavuus

Helppo koulutettavuus

Älykkyys

Tuhoamis taipumus

Saalistusvietti

Haukkuherkkyys

Taipumus karata

huolehtiminen

Vaikka shetlanninlammaskoirat turkkinsa puolesta kestävät koviakin sääolosuhteita, ei heidän paikkansa ole ulkokoirana. Ne haluavat viettää aikaansa ihmistensä parissa ja niiden pitäisikin saada elää sisätiloissa ihmistensä kanssa yhtenä perheen jäsenenä.

Sheltit ovat sisätiloissa yleensä rauhallisia, ne on kuitenkin alunperin jalostettu työkoiraksi, jonka vuoksi vaativat runsaasti liikuntaa. Shetlanninlammaskoirat nauttivat ulkoilusta ja lasten kanssa leikkimisestä, mutta ovat myös monipuolisia harrastus koiria.

Pienen kokonsa vuoksi sheltit soveltuvat myös kerrostaloasumiseen, kunhan saavat riittävästi liikuntaa. Kerrostalossa asuvalle sheltille on myös hyvä opettaa käskystä haukkumisen lopettamisen.

Shetlanninlammaskoiran koulutus vaatii hienovaraisuutta, ne saattavat loukkaantua helposti. Shelttien kanssa parhaiten toimii positiiviseen vahvistukseen perustuva koirankoulutus.

Liikunnan tarve

Energiataso

Intensiivisyys

Liikunnan tarve

Leikkisyys

ruokinta

Shetlanninlammaskoira tarvitsee noin 2 – 5 dl laadukasta kuivaruokaa päivittäin, jaettuna kahteen ateriaan.

Huom: Koirasi ravintotarpeeseen vaikuttaa koko, ikä, aineenvaihdunta ja aktiivisuus. Koirat ovat yksilöitä kuten ihmisetkin ja ruokinnan tarve vaihtelee koirakohtaisesti. Aktiivinen koira tarvitsee energiaa luonnollisesti enemmän kuin sohvaperuna. Ruoan laatu myös vaikuttaa annoskokoihin.

Riittävällä liikunnalla ja oikeanlaisella ruokavaliolla voidaan ehkäistä sairauksia. Lisää koirien ruokinnasta pääset lukemaan tästä.

 

 

Terveys ja turkinhoito

Karvanlähtö

Kuolaaminen

Helppo turkinhoito

Yleinen terveys

Lihomis taipumus

Koko

turkinhoito, väri ja muut hoitotoimenpiteet

Shetlanninlammaskoirilla on kaksinkertainen turkki. Aluskarva on lyhyt ja tiheä, jonka vuoksi pitkä päälikarva erottuu vartalosta. Pään, korvien ja jalkojen karva on lyhyttä. Kaulan ja rintakehän karva on runsasta. 

Shetlanninlammaskoirien kolme pääväriä on soopeli, tricolour ja blue merle.

Sheltti, jonka turkissa on yli 50 % valkoista tai on väritykseltään brindle ei kelpaa näyttelykehiin, mutta voi silti olla loistava seura- tai harrastuskoira.

Sheltin turkinhoito vaatii viikoittaisen harjaamisen. Turkki harjataan mielellään kosteana ettei se vaurioidu. Korvien takana olevat karvat takkuuntuvat helposti, joten huomioi erityisesti nämä alueet. Karvanlähtöaikoina shetlanninlammaskoiran turkki tulisi harjata normaalia useammin. 

Shetlanninlammaskoirien turkki ei vaadi pesua ellei se ole erittäin likainen.

Kynnet tulisi leikata kerran tai kahdesti kuukaudessa. Koirasi kynnet ovat liian pitkät jos ne kopisevat lattiaan. Lyhyet kynnet pitävät koirasi jalat ja lattiasi hyvässä kunnossa.

Aloita sheltin hoitaminen jo pentuna, jotta se tottuisi siihen. Tee hoitotoimenpiteistä positiivinen kokemus palkitsemalla ja kehumalla koiraa.

.

 

Shetlanninlammaskoiran terveys

Shetlanninlammaskoira on yleisesti terve rotu. Koiraa harkitessa tulee kuitenkin varautua mahdollisiin terveysongelmiin ja eläinlääkärikuluihin. Shetlanninlammaskoiralla, kuten muillakin roduilla, on tiettyjä sairauksia ja terveysongelmia, joille ne ovat muita alttiimpia. Näitä ei välttämättä esiinny jokaisella rodun edustajalla, mutta ne on hyvä tiedostaa.

 • CEA Collie Eye Anomaly
 • PRA, etenevä verkkokalvon surkastuma
 • Distichiasis/ektooppinen cilia, ylimääräiset ripset
 • Lonkka- ja kinnerviat

Instagram #shetlanninlammaskoira

One thought on “Shetlanninlammaskoira

 1. Sirpa puskala says:

  Minun ikuinen haave on yhä saada oma sheltti mutta turkin hoito jännittää vaikka olen ostanut tarvikkeet pohjavilla harjan ja karstan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *