Suomenlapinkoira

Suomenlapinkoira on yksi kolmesta lappalaiskoirarodusta. Jo satoja vuosia sitten lapinkoiran tyyppiset pystykorvat ansaitsivat arvostuksensa poropaimenena ja vahtina, mutta moottorikelkkojen yleistyttyä työkoirien tarve porotiloilla väheni. Suosio kuitenkin säilyi ja nykyään suomenlapinkoira onkin pidetty seura- ja harrastekoira.

Suomenlapinkoira
_______
Alkuperämaa: Suomi
FCI-luokitus: ryhmä 5
Elinikä: yli 10 vuotta
Korkeus: 41 - 52 cm
Paino: 11 - 25 kg
Rodun syntyaika: n. 10 000 vuotta sitten

Yleistä suomenlapinkoirasta

  • Nykyiset suomenlapinkoirat polveutuvat lapinporokoirien ja suomenlapinkoirien yhteisistä kantavanhemmista.
  • 1600-1700-lukujen taite oli merkittävä rajapyykki alkukantaisille lappalaiskoirille. Kun pienporonhoidosta ja peuranpyynnistä siirryttiin ympärivuotiseen poronhoitoon ja porotokkien koot, sekä ihmisten työmäärä kasvoivat, korostui hyvän porokoiran merkitys.
  • 1900-luvun alussa, porotalouden kulta-aikana, lappalaiskoirien arvostus oli suurta ja niiden asema vankka, mutta Lapin sodan puhjettua niiden kanta romahti ja alkuperäisiä porokoiria säilyi vain kaukaisissa erämaakylissä.
  • Nykyään ympärivuotinen poropaimennus on tyypillisintä Länsi-Lapille ja Käsivarren Lapille. Alkuperäistä käyttötarkoitustaan paimenkoirina suomenlapinkoirat toteuttavat myös nauta- ja lammastiloilla.
  • Suomenlapinkoiralla on avoin rekisteri, eli rotuun voidaan ottaa maatiaiskoiria, joiden vanhemmat eivät ole rekisteröityjä. Tarkoituksena on edistää rodun monimuotoisuutta ja tuoda rotuun sellaisia koiria, joilla on jotain annettavaa jalostukselle. Rekisterin ulkopuolisen koiran rotuunotto ei kuitenkaan ole kovin yleinen käytäntö ja vaatii rotujärjestön sekä kennelliiton hyväksynnän.
  • Suomenlapinkoira on muiden kotimaisten koirarotujen kanssa otettu mukaan geenipankkiohjelmaan, jolla pyritään turvaamaan rotujen tulevaisuus ja perinnöllinen monimuotoisuus.
  • Suomenlapinkoirarekisterin sisällä kasvatetaan epävirallisesti myös paimensukuiseksi lapinkoiraksi kutsuttua linjaa. Tätä kantaa suojelemaan on perustettu Paimensukuisen Lapinkoiran Seura ry.
  • Suomenlapinkoira on luonnostaan äänekäs kumppani, se käyttää haukkua paimentaessaan ja ilmoittaa näin myös vieraista.
  • Suomenlapinkoiran virallinen rotuyhdistys on Lappalaiskoirat Ry.

Soveltuvuus

Kerrostaloasuminen

Ensimmäiseksi koiraksi

Sietää yksinoloa

Sietää kylmää

Sietää kuumaa

suomenlapinkoiran Luonne

Fyysisesti vaativiin työtehtäviin jalostettu suomenlapinkoira viihtyy aktiivisessa perheessä, se haluaa harrastaa ja olla omistajansa menoissa mukana. Karuissa ja vaihtelevissa olosuhteissa työskentelevältä koiralta vaadittiin myös rohkeutta ja itsenäisyyttä, sillä sen piti pystyä paimentamaan laajoilla tunturimailla vapaina laiduntavia poroja myös ilman omistajansa ohjausta. Rodun omapäisyys ei kuitenkaan ole vienyt sen uskollisuutta ja miellyttämisenhalua, ja nöyrän, ihmiseen luottavan suomenlapinkoiran kouluttaminen onkin melko helppoa. Omistajan keskittymisen herpaantuessa älykäs ja huumorintajuinen lapinkoira kuitenkin vedättää ihmistä helposti.

Mukautuvuutensa ja koulutettavuutensa ansiosta rotu sopii monenlaisiin perheisiin, asumismuotoihin ja käyttötarkoituksiin. Vielä nykyäänkin koiria on alkuperäisessä työssään arvostettuna paimenkoirana, mutta lisäksi sen kanssa voi lähteä vaikkapa agilityradoille tai kouluttautua viranomaisia avustavaksi pelastuskoiraksi.

Ystävällisyys

Kiintyminen perheeseen

Lapsiystävällisyys**

Tulee toimeen muiden koirien kanssa

Ystävällisyys vieraita kohtaan

** Kaikki koirat ovat kuitenkin yksilöitä. Arviomme perustuu yleiseen käsitykseen rodusta, eikä takaa yhdenkään rodun tai yksittäisen koiran käytöstä. Minkä tahansa rotuinen koira voi olla hyvä lasten kanssa, perustuen koiran kokemukseen, koulutukseen ja luonteeseen. Koirarotuun katsomatta, jokaisella koiralla on terävät hampaat, vahva leuka ja stressaantuneena tai huonoissa olosuhteissa minkä tahansa rotuinen koira voi purra. Koiraa ja pientä lasta ei tule koskaan jättää keskenään valvomatta, niin lapsen kuin koirankin turvallisuuden vuoksi.

Lapset ja muut lemmikit

Sosiaalinen, tasapainoinen ja lempeä suomenlapinkoira on loistava perhe- ja laumakoira, ne kestävät yleensä hyvin lapsiperheen vilskettä ja hakeutuvat omaan rauhaansa sitä halutessaan. Koirat ovat kuitenkin yksilöitä, joten käytöksessä saattaa olla eroja, esimerkiksi lapsiin tottumattomalle kodinvaihtajalle remuaminen saattaa olla shokki. Vieraiden ihmisten ja muiden koirien välillä saattaa olla jännitteitä, mutta aggressiivisuutta rodulla ei saisi ilmetä.

Koiran kärsivällisestä luonteesta huolimatta myös lapset tulee opettaa kohtaamaan koira oikealla tavalla ja käsittelemään sitä rauhallisesti, sille tulee suoda ruokarauha eikä nukkuvaa eläintä sovi häiritä. Lasta ei saa jättää valvomatta koiran kanssa, erityisesti nuoren, innokkaan ja energiaa uhkuvan koiran kanssa voi sattua vahinkoja rodusta riippumatta.

Koulutettavuus

Helppo koulutettavuus

Älykkyys

Tuhoamis taipumus

Saalistusvietti

Haukkuherkkyys

Taipumus karata

huolehtiminen

Suomenlapinkoira on energinen rotu joka kaipaa päivittäisiä aktiviteetteja. Koulutettavuutensa ja nöyryytensä ansiosta suomenlapinkoira on hyvä vaihtoehto ensimmäiseksi koiraksi aktiiviseen ja harrastavaan talouteen. Rotu viihtyy ulkona ja luonnossa, mutta häkki- tai ulkokoira se ei ole, vaan haluaa viettää aikaa siellä missä muukin lauma on. Muiden paimenrotujen tapaan myös suomenlapinkoirat saattavat olla taipuvaisia haukkumaan.

Liikunnan tarve

Energiataso

Intensiivisyys

Liikunnan tarve

Leikkisyys

Suomenlapinkoiran ruokinta

Suomenlapinkoirat ovat ahneita ja tästä syystä taipuvaisia lihomaan, omistajalta tuleekin löytyä tarpeeksi luonteenlujuutta kieltääkseen kerjäävää nappisilmää, sekä tarkkaavaisuutta, sillä ovela koira saattaa varastaa herkut omistajan selän käännyttyä. Laadukas ruoka, riittävä liikunta ja ihmisten ruokapöytään kuuluvien herkkujen välttäminen ovat avainasemassa lemmikin hyvinvoinnissa. Tiesitkö että suurinosa koirista on laktoosi-intolerantikkoja? Monien koirien lempiherkku, juusto, voikin siis aiheuttaa ikäviä vatsan väänteitä ja ripulia parhaalle ystävällesi.

Huomioithan, että pennulla, aikuisella ja jo seniori-ikään ehtineellä koiralla on erilaiset tarpeet ruokinnan suhteen. Lue lisää koirien ruokinnasta >>

 

 

Terveys ja turkinhoito

Karvanlähtö

Kuolaaminen

Helppo turkinhoito

Yleinen terveys

Lihomis taipumus

Koko

Ulkonäkö ja hoitotoimenpiteet

Ulkoisesti suomenlapinkoira on terve- ja voimakasrakenteinen, sekä vaivattomasti liikkuva, se on pehmeäilmeinen ja katseeltaan ystävällinen. Kooltaan se on hieman keskikokoa pienempi ja sen runsas, tuuhea turkki on ulkonäköään helppohoitoisempi, säännöllinen harjaus viikoittain riittää, joskin karvanlähtöaikaan keväällä ja syksyllä turkki voi olla työläämpi. Talvella tiheä alusvilla suojaa herkkää ihoa viimalta ja kylmältä, mutta kesähelteillä suomenlapinkoiran viilennykseen ja nesteytykseen tulee kiinnittää erityistä huomiota lämpöhalvauksen ja nestehukan välttämiseksi. Turkin tavallisimmat värit ovat musta ja parkinruskea, mutta kaikki sallitaan, kunhan pääväri on hallitseva. Rotu on säilynyt moni-ilmeisenä kantavanhempien ulkonäön moninaisuuden ja rotumääritelmän väljyyden ansiosta, ja jalostuksessa pyritään säilyttämään tämä ominaisuus. Rotumääritelmän tulkintaohjeessa sanotaankin ”rodun suuri rikkaus on siinä, että kahta samanlaista suomenlapinkoiraa ei ole olemassa”.

Turkinhoidon lisäksi kynsien leikkaus on tärkeä osa koiran terveydenhoidon rutiineja, ne tulee leikata kerran kuussa tai tarvittaessa useammin, eikä niiden kuulu kopista lattiaan koiran kävellessä. Kynsihoidon lisäksi koiran korvat tulisi tarkistaa kerran viikossa, punaisuus, paha haju ja kahvipurumainen erite voivat kieliä ongelmista, kuten korvapunkista tai tulehduksesta. Korvia voi putsata siihen tarkoitetuilla tuotteilla, älä kuitenkaan koskaan työnnä mitään korvakäytävään. Hoitotoimenpiteisiin totuttaminen kannattaa aloittaa heti pentuna, jotta aikuisen koiran hoitaminen olisi mahdollisimman vaivatonta.

 

 

 

Suomenlapinkoiran terveys

Koiraa harkitessa tulee varautua mahdollisiin terveysongelmiin ja eläinlääkärikuluihin. Muihin rotuihin verrattuna suomenlapinkoiran terveydentila on hyvä, sen terveyteen pyritään kiinnittämään jalostuksessa erityistä huomiota ja rodun monimuotoisuuden ansiosta sen perimä on pysynyt varsin terveenä. Tästä huolimatta suomenlapinkoiralla, kuten muillakin roduilla, on tiettyjä sairauksia ja terveysongelmia, joille ne ovat muita alttiimpia. Näitä ei välttämättä esiinny jokaisella rodun edustajalla, mutta ne on hyvä tiedostaa.

  • Rodulla esiintyy jonkin verran nivelsairauksia, kuten lonkka- ja kyynärniveldysplasiaa, sekä periytyviä silmäsairauksia, näiltä osin rotu kuuluu Suomen Kennelliiton perinnöllisten sairauksien vastustamisohjelmaan eli PEVISA-ohjelmaan.
  • Myös epilepsiaa ja kilpirauhasen vajaatoimintaa esiintyy vähäisesti.
  • Hannes Lohen tutkimuksen mukaan suurimpia suomenlapinkoiralla esiintyviä käyttäytymisongelmia on ääniherkkyys, jota käyttäytymiskyselyn perusteella esiintyy melkein puolella rodun edustajista.
  • Rodun keskimääräinen oletettava elinikä on 12-15 vuotta .

 

Haluatko saada tiedon, kun julkaisemme uusia rotukuvauksia? Tilaa uutiskirjeemme, niin saat tiedon ensimmäisten joukossa! 

    Could not scrape from Instagram (scraping is a deprecated method to retrieve images).

    Instagram #finnishlapphund

    Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *