Koiran silmien puhdistus

Koiran silmät voivat kuivua ja ärtyä esimerkiksi pölyn, tuulen tai kuivan ilman takia siinä missä ihmistenkin silmät. Mitä ulkonevammat silmät, sitä alttiimmat ne ovat ärtymään esimerkiksi sääolosuhteista. Myös silmiin osuvat karvat voivat ärsyttää silmää. Koirien silmät ovat siis oikeastaan alttiimpia ärtymään kuin ihmisten silmät, joten niiden hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää.

Kuivat ja ärtyneet silmät tuntuvat kutisevilta ja roskaisilta. Silmät voivat myös rähmiä ja vetistellä. Ärtynyt ja rähmäinen silmä on alttiina tulehdukselle, sillä kosteat karvat silmänympäryksessä ovat oiva kasvualusta bakteereille. Koiran silmät tuleekin puhdistaa epäpuhtauksista ja rähmästä tulehdusten ehkäisemiseksi.

Lila loves it Eye-Care -silmänpuhdistusaine poistaa hellävaraisesti likaa ja epäpuhtauksia silmän alueelta. Luonnollisista ainesosista valmistettu puhdistusaine sisältää kosteuttavaa aloe veraa, merisuolaa sekä silmäruohoa, joka auttaa punottaviin ja vuotaviin silmäkulmiin.

Toimi näin puhdistaaksesi koiran silmät:

  • Pese ensin omat kädet, jottet levitä bakteereja ja muita epäpuhtauksia koiran silmiin
  • Mikäli vain toisessa silmässä esiintyy ärtymistä, käsittele varmuuden vuoksi ensin terveempi silmä, jotteivat mahdolliset bakteerit leviä toiseen silmään
  • Lisää silmänpuhdistusainetta pumpuliin ja pyyhi silmän alue
  • Käytä kummassakin silmässä puhdasta pumpulia
  • Silmien alue on herkkä, joten ole hellävarainen. Vältä ylipuhdistamista.
  • Älä käytä puhdistusainetta suoraan silmässä. Mikäli silmät tarvitsevat lisäkosteutusta, hanki apteekista kosteuttavia silmätippoja eli ns. keinokyyneliä
  • Toista puhdistus säännöllisesti, tarvittaessa useamman kerran päivässä
  • Mikäli koiran silmät vuotavat tai rähmivät jatkuvasti, voi taustalla olla allergia, jonka syy kannattaa selvittää

Tunnista koiran silmätulehdus

Jos silmä vaikuttaa vähänkin tulehtuneelta, ota yhteys eläinlääkäriin. Tulehduksen merkkejä ovat punoitus, runsas rähmiminen ja turvotus. Koira saattaa siristellä, räpytellä, hieroa päätään tai pyrkiä pitämään silmää kiinni. Muita hälyyttäviä merkkejä ovat silmän sameus, kellertävä tai vihertävä vuoto sekä oireiden selvä toispuolisuus.

Silmävaivat kannattaa ottaa tosissaan, sillä pienestä silmäongelmasta voi hoitamattomana helposti paisua suuri ja vakava. Lisäksi esimerkiksi sarveiskalvohaavojen tai vierasesineen havaitseminen ei usein ole mahdollista ilman eläinlääkärin välineistöä ja asiantuntemusta. Mikäli siis vähänkin epäilet, että silmäongelmien taustalla on muu kuin silmän pieni ärsytys tai epäpuhtaus, ole herkästi yhteydessä eläinlääkäriin.

Vastaa