Miten koiran hampaita hoidetaan?

Pitääkö koiran hampaat pestä? Kuinka usein ja riittääkö hampaiden harjaaminen? Koiran hampaat kaipaavat huoltoa, siinä missä ihmistenkin hampaat. Ilman säännöllistä hoitoa hampaita uhkaa plakki, hammaskivi ja ientulehdus. Jos plakkia ei poisteteta, voi koiralle kehittyä ennen pitkää paradontiitti, joka on hampaan kiinnityskudosten tulehdus, jossa ikenet vetäytyvät ja hampaat voivat irrota. Säännöllinen hampaiden hoito auttaa myös huomaamaan ajoissa poikkeavuudet, kuten hampaiden murtumat.

Harjaa koiran hampaat oikein

Miten koiran hampaita sitten hoidetaan? Samoin kuin ihmisen, eli puhdistamalla hammasharjalla ja hammastahnalla. Ihmisten hammastahnaa ei kuitenkaan tule käyttää, vaan koirille on tarkoitukseen omat hammastahnat. Tahnan merkitys puhdistuksessa on usein melko vähäinen, mutta koirien hammastahnat maistuvat hyvältä ja tekevät puuhasta näin miellyttävän. Joillakin hammastahnoilla on bakteerien kasvua hillitseviä vaikutuksia sekä ikeniä ja hampaita hoitavia ominaisuuksia. Hammasharjana voi käyttää vaikka ihmisten pehmeää hammasharjaa, mutta paremman tuntuman saattaa saada sormeen pujotettavalla harjalla.

Lila loves it micro fleece -sormihammasharja >>

Lila loves it -koiran hammastahna >>

Erityisen tärkeää on harjata yläposkihampaiden ulkopinnat, jonne kertyy eniten plakkia. Tämän jälkeen voi käydä läpi loput hampaiden ulkopinnat, ja lopuksi sisäpinnat. Hoitotuokion jälkeen koira kannattaa palkita vaikkapa lenkillä tai koiran lempileikillä.

Säännöllisyys on hampaiden hoidossa kaiken A ja O, joten hampaiden harjaamisesta kannattaa tehdä päivittäinen rutiini. Hampaiden harjausrutiini kannattaa opetella jo pentuna, kun hampaat ovat hyvässä kunnossa ja koira omaksuu helposti uudet asiat normaaleiksi arjen rutiineiksi. Vanhemmalla koiralla harjaaminen kannattaa aloittaa vasta kun eläinlääkäri on ensin tutkinut ja tarvittaessa puhdistanut hampaat. Näin ei vahingossa tule kajonneeksi kipeään hampaaseen, ja hammashoitorutiini on mielekästä aloittaa puhtaalta pöydältä – tai siis puhtaasta suusta.

Mitä muuta voi tehdä pitääkseen koiran hampaat terveinä ja puhtaina?

Säännöllinen hampaiden harjaus ei yleensä riitä, sillä hammasharja ei poista plakkia ientaskuista. Ikenien alla oleva hammaskivi ja plakki tulee poistattaa eläinlääkärillä, sillä muuten se aiheuttaa parodontiittia ja lopulta hampaan menetyksen.

Harjauksen ohella muita keinoja pitää hampaat puhtaina ovat puruluut ja erityisesti hampaiden puhdistukseen suunnitellut pureskeltavat herkut. Aivan kivikovia puruluita ei kannata antaa, sillä ne voivat jopa murtaa hampaan.

Moments Dental -herkkutikut hampaiden puhdistukseen >>

Myös ruokaan lisättävistä lisäravinteista voi olla apua hampaiden hoidossa. Merilevän on todettu ehkäisevän plakkia, hammaskiveä ja pahanhajuista hengitystä sekä edistävän hampaiden ja ikenien terveyttä, joten tälläisen lisäravinteen käyttäminen voi edistää koiran suun hyvinvointia säännöllisesti käytettynä.

Teeth formula -jauhe koiran hampaiden hyvinvointiin >>

Tämän jälkeen herää kysymys, miten esimerkiksi sudet pärjäävät luonnossa ilman hammasharjaa? Villieläinten hampaat saavat luonnollista puhdistusta syömällä raakaa lihaa ja muita ruhon osia, jotka pitävät hampaat puhtaimpina kuin perinteinen koiranruoka. Kotikoirat myös elävät yleensä villejä serkkujaan pidempään, joten pitkällä aikavälillä kehittyvä parodontiitti on suurempi ongelma lemmikeille kuin villieläimille.

Vastaa