Lämpöhalvaus koiralla

Koira ei hikoile ihmisten tapaan vaan säätelee ruuminlämpöään läähättämällä. Koiran tassun pohjissa on kyllä hikirauhaset, mutta niiden merkitys lämmönsäätelyssä on hyvin pieni. Läähätyksen viilentävä vaikutus perustuu siihen, että viileä ilma viilentää suun verisuonten kautta koiran verta. Mikäli ilma ei ole viileää, ei viilennystä tapahdu. Ja mikäli ilma on koiran ruumiinlämpöä lämpimämpää, voi läähättämisen vaikutus olla jopa koiraa kuumentava. Kun yhtälöön lisätään vielä turkki – joillain roduilla vieläpä erittäin paksu – on lopputuloksena se, että keskimäärin koirat kestävät huonosti lämpöä. Koiran ruumiinlämmön nousu voi olla kohtalokasta.

Koira on huono säätelemään ruumiinlämpöään, ja lämpimässä ympäristössä läähättäminen ei välttämättä toimi ollenkaan.

Miten lämpöhalvaus ilmenee koiralla?

Ensimmäisiä oireita lämpöhalvauksesta tai lievästä ruumiinlämmön noususta on voimakas läähättäminen, kuolaaminen sekä levottomuus, kun koira tuntee olonsa epämukavaksi ja saattaa yrittää löytää viileämmän paikan. Koiran pulssi kohoaa korkeammaksi, ja ikenet ovat punaiset ja kuivan tuntuiset. Koira voi oksentaa tai ripuloida. Lämpöhalvauksen edetessä vakavammaksi koirasta tulee heikko ja hoiperteleva, eikä se välttämättä jaksa liikkua. Hengitys voi vaikeutua ja tajunnantaso laskea. Hyvin vakavassa tapauksessa koira voi joutua shokkitilaan ja menettää tajunnan kokonaan.

Miten toimia jos koiralla on lämpöhalvaus?

Lämpöhalvausoireiden alkaessa on syytä toimia nopeasti. Vakava lämpöhalvaus vaatii eläinlääkärin hoitoa, ja koiraa on syytä pyrkiä viilentämään heti, siis jo matkalla eläinlääkärille. Ilmoita eläinlääkärille tulostasi ja pyydä tarkempia toimintaohjeita. Hyvä viilennyskeino voi olla esimerkiksi kääriä koira märkään, viileään pyyhkeeseen ja tarjota viileää vettä juotavaksi. Vakavassa lämpöhalvauksessa eläinlääkärikäynti on tarpeen, vaikka koira alkaisikin vaikuttaa virkeämmältä viilennystoimiin ryhtymisen jälkeen, sillä lämpöhalvaus voi aiheuttaa vakavia jälkioireita, kuten munuaisongelmia, veren hyytymistä, verenpaineen heittelyä ja neurologisia oireita.

Lievemmissä tapauksissa riittää omatoimiset viilennyskeinot, mutta eläinlääkäriä on aina hyvä konsultoida varmuuden vuoksi. Siirrä koira varjoisaan ja viileään paikkaan ja tarjoa viileää vettä. Koiraa voi valella haalealla – ei jääkylmällä – vedellä ja/tai kääriä koira märkään pyyhkeeseen. Erityisesti kainaloiden, vatsan, tassujen pohjien, niskan ja pään viilentäminen viilentää koko koiraa. Huomaa kuitenkin, ettei viilentäminen saa olla liian radikaalia, vaan koiran viilenemisen pitää tapahtua pikku hiljaa.

Koiran ruumiinlämmön voi tarkistaa kuumemittarilla peräsuolesta. Viilennää koiraa, kunnes ruumiinlämpö lähenee normaalia, eli noin 39,5 asteeseen. Tätä pidemmälle viilennystä ei kannata jatkaa, sillä viileneminen jatkuu vielä, kun olet lopettanut viilennystoimet.

Lämpöhalvaus on lievänäkin vakava tila, ja vaatii vähintäänkin eläinlääkärin konsultaation.

Miten ennaltaehkäistä lämpöhalvausta?

Suurin osa koirien lämpöhalvauksista aiheutuu siitä, että ne on jätetty autoon lämpimällä kelillä. Älä siis koskaan jätä kesällä koiraa autoon. Varjoisa parkkipaikka tai avoimet ikkunat eivät auta, vaan lämpötila kohoaa autossa nopeasti vaarallisen korkeaksi.

Koira voi saada lämpöhalvauksen myös, jos se on liian kauan auringossa ilman mahdollisuutta hakeutua varjoon, tai jos koiraa rasitetaan lämpimässä säässä liiallisesti ilman lepotaukoja ja raikasta vettä. Vältä siis rasittavia lenkkejä helteellä ja pidä mukana vesipulloa.

Huomaa, että lyttykuonoiset koirat ovat erityisen herkkiä lämmölle, koska niillä on ahtaiden hengitysteiden vuoksi vaikeampi säädellä ruumiinlämpöään läähättämällä. Myös paksuturkkiset ja ylipainoiset koirat sekä koirat, joilla on sydänvika tai hengitysvaikeuksia, voivat olla erityisen lämpöherkkiä. Jotkut paksuturkkiset koirat voivat paremmin, jos niiden turkkia lyhennetään kesän ajaksi.

Koiraa voi pyrkiä viilentämään helteellä myös muutamalla pikku niksillä, esimerkiksi tarjoamalla lepopaikaksi märän pyyhkeen tai viilennysmaton. Jäädytettyjen herkkujen kaluaminen myös viilentää mukavasti ruumiinlämmön kannalta tärkeitä suun alueen verisuonia. Ulkoilun ajaksi koiralle voi asetella kastellun huivin tai muun ohuen vaateen viilentämään.

Vastaa