Turvallinen juhannus koiran kanssa

Minimoi vaarat juhannuksena, ja vietä ihana keskikesän juhla! Kokosimme muistilistan sinulle, jotta sinä voit lähteä koiran kanssa rauhallisin mielin juhannuksen viettoon.

Suomen sää voi yllättää – koirankin

Jos on luvattu hellettä ja lämpöä, huolehdi, että koirallasi on saatavilla koko ajan raikasta vettä, sekä varjoisa paikka.

Suosittelemme helteillä varautumaan viilentävien tuotteiden kanssa. Viilentämiseen erinomaisia tuotteita ovat esimerkiksi The Paws bandanat, jotka kasteltuna kylmään veteen viilentävät kuumana päivänä. Tyylikäs huivi on muutoinkin kuin tehty kesäjuhlaan!

Helpotusta helteeseen tuo myös veneelle, mökille tai asuntoautoon sopiva viilennysmatto. Viilennysmatto sisältää myrkytöntä geeliä, joka aktivoituu kun koira makaa maton päällä.

Muista myös, että koirakin tulee suojata auringolta, sillä koiran iho voi palaa kuten ihmisenkin iho. Lisäksi turkki voi haalistua ja kärsiä auringon vaikutuksesta.

Lue lisää auringolta suojautumisesta täältä >>

Sateella ja kylmällä kelillä kannattaa varautua lämpimän pukineen kanssa, varsinkin vilukissoille, jotka alkavat tärisemään pienestäkin tuulenvireestä. Viileään juhannukseen löydät valikoimastamme lämmittäviä neuleita ja huppareita pakattavaksi koiralle mukaan. Kesäiseen rankkasateeseen voi varautua myös ohuella ja hengittävällä sadetakilla.

Kesä ja kärpäset – sekä muut ötökät


Monesti juhannusta suunnataan viettämään mökille tai luontoon, jossa vilisee kaikenlaisia ötököitä kaupunkiympäristöä enemmän. Onkin siis tärkeää muistaa pakata matkaan mukaan punkkipihdit, sekä karkoite punkkeja ja hyttysiä vastaan.

Voit lukea lisää punkeista täältä >>

Mehiläisten ja ampiaisten pistoista ei yleensä ole vaaraa, elleivät ne pistä lähelle hengitysteitä. Mikäli pisto on vaarassa saada hengitystiet turpoamaan, voi kyytabletti olla paikallaan. Mutta muista, että nimestään huolimatta ei kyytablettia tule yleensä käyttää kyyn puremaan! Kyytabletin kortisoni voi jopa pahentaa oireita, ja sitä tulee käyttää ainoastaan jos koiran hengitys vaikeutuu pään alueen turvotuksen myötä. Jos huomaat kyyn purreen koiraasi, ota aina välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin.

Reissuun kannattaakin varautua selvittämällä lähin päivystävä eläinlääkäri ja tallentamalla puhelinnumero.

Ruoka ja herkut ovat keskikesän juhlan A ja O!

”Ainiin! Onko ne koiran ruoat mukana?” Hupsista! Jotta ette joudu tyytymään johonkin mökkikunnan saatavilla olevaan ruokaan, muista siis pakata koiran ruoat mukaan, ja muista ottaa koiralle myös omia herkkuja mukaan.

Juhannus on usein täynnä toinen toistaan herkullisempia kesäruokia, ja vaikka makkara tuoksahtaa koiran nenään vastustamattomalta, ei sitä kannata mielinmäärin antaa, sillä makkarassa on yleensä melko paljon suolaa. Grilliherkkujen luut eivät useinkaan sovi koiralle, sillä ne ovat huonosti sulavia ja voivat aiheuttaa ummetusta ja vatsakipuja. Possun ja kananluut voivat olla jopa hengenvaarallisia, sillä ne pirstoutuvat teräviksi säleiksi. Maissintähkän kova keskusta puolestaan on yksi yleisimmistä koiran suolen tukkivista vierasesineistä kesäaikaan.

Muita kesäherkkuja, joiden suhteen kannattaa olla valppaana ja välttää antamasta koiralle, on muun muassa raaka-kala, laktoosituotteet kuten jäätelö ja viinirypäleet. Kannattaa myös olla tarkkana, ettei koira pääse mutustamaan lähimetsästä myrkyllisiä marjoja tai sieniä – tai kähveltämään herkullisen tuoksuisia grilliruokien pakkauksia. Myös vesistöjen sinilevä on koiralle myrkyllistä.

Lapsien kanssa on hyvä keskustella ja kertoa, että koiralle ei voi antaa mitä vain syötäväksi. Jotta myös parhaalla ystävällä on mukava ja maistuva juhannus, kannattaa varata mukaan turvallisia herkkuja.

Nappaa täältä herkut koiralle juhannukseen >>

Nauti vesileikeistä turvallisesti

Aurinkoinen juhannus ja mökkiranta tarjoaa mahtavat puitteet vesileikkeihin. Muistathan vain varmistaa, ettei vedessä ole sinilevää ennen vesileikkeihin ryhtymistä. Uintihetki on ainakin tuplasti hauskempi, kun mukaan varaa kelluvia leluja!

Lue lisää koiran kanssa uimisesta >>


Aina voi sattua ja tapahtua – muista siis ensiapupakkaus!

Varsinkin, jos juhannusta lähdetään viettämään esimerkiksi saareen tai syrjäisemmälle mökille, jolloin eläinlääkäriin voi olla pitkä matka, muista pakata mukaan ensiapupakkaus. Suosittelemme varaamaan mukaan pienten haaverien varalta ainakin haavasidettä ja haavan puhdistusainetta.

Tankoparsaa (säilyke) on hyvä pitää varalta mukana, jos koira kuitenkin sattuu ahmaisemaan vaikkapa kanankoiven. Tankoparsa ikään kuin imee itseenä terävät säröt, jolloin ne kulkeutuvat turvallisemmin ulos luonnollista reittiä. Ripulilääkettä, maitohappobakteeria tai muuta vatsaa rauhoittavaa valmistetta on hyvätä pakata mukaan. Jos epäilet koiran syöneen jotain sopimatonta tai vaarallista, on aina hyvä varmistaa eläinlääkäriltä sopivat jatkotoimenpiteet.

Mikäli koira on syönyt jotain sopimatonta, on mahdollista yrittää saada koira oksentamaan. Tätä ei kuitenkaan pidä yrittää, jos koira on syönyt jotain terävää, kuten kananluita. Aikaisemmin koiraa oksennutettiin suolalla, mutta nykyään suositellaan laimeaa vetyperoksidiliuosta, jota saa apteekista ilman reseptiä. Vetyperoksidi ärsyttää mahalaukun limakalvoa ja aikaansaa oksennusrefleksin. Oksennuttamisessa on hyvä konsultoida eläinlääkäriä ja varmistaa vetyperoksidiliuoksen annostus. Joissakin tapauksissa koiralle voidaan antaa myös lääkehiiltä myrkyllisten aineiden imeytymisen estämiseksi. Mikäli koira on niellyt myrkyllistä ainetta, tulee aina konsultoida eläinlääkäriä ennen toimenpiteitä.

Muistilista juhannuksen viettoon koiran kanssa:

  • Sään mukaiset varusteet: viilennysmatto helteeseen, kevyt neule tai sadetakki hyisempään keliin
  • Vältä liikaa auringossa oloa ja suojaa turkki ja iho auringolta. Tarjoa mahdollisuus lepäillä varjossa ja pidä raikasta vettä saatavilla.
  • Muista uintihetkiin pyyhe ja vesileikkeihin sopivat lelut
  • Käytä karkotetta punkkeihin ja hyttysiin, sekä muista pakata punkkipihdit mukaan
  • Varaudu pahimaan: pakkaa ensiapupakkaus ja tankoparsasäilyke mukaan, sekä tallenna lähimmän eläinlääkärin numero
  • Muista pakata koiralle omat ruoat ja herkut ja vältä antamasta ihmisten herkkuja

Hyvää juhannusta!

Vastaa