Pitääkö koira suojata auringolta?

Muistamme yleensä suojata oman ihomme auringossa oleillessamme, mutta entäs tassuväki? Samoin kuin ihmisen iho myös koiran iho voi palaa ja vaurioitua auringossa. Erityisesti sellaiset alueet, joita karvat eivät suojaa – korvat, kuono ja vatsan alue – voivat helpostikin palaa auringossa. Koirat, joilla on ohut ja lyhyt turkki sekä tietenkin karvattomat koirat ovat erityisen alttiita auringonpolttamalle. Myös vaaleaturkkiset koirat palavat muita helpommin, sillä niiden ihossa on vähän pigmenttiä. Ihovaurioiden lisäksi aurinko voi vahingoittaa myös turkkia. 

Eli siis kyllä – koira tulisi suojata auringolta. Auringolta suojautumiseen voi käyttää suojapukua tai sitten suihkeita ja rasvoja. Kaikki tavat ovat hyviä – tärkeintä on, että suojaat koirasi ihon ja turkin auringossa. On kuitenkin hyvä muistaa, että ihmisten aurinkorasvat eivät useinkaan sovellu koirille, sillä ne lipovat helposti suihinsa osan rasvasta, ja erityisesti monien rasvojen sisältämä sinkkioksidi on nieltynä koiralle myrkyllistä.

Esimerkiksi Yuup tarjoaa koirille korkealaatuista suojaa auringon UVB- ja UVA-säteilyä vastaan:

Yuup -aurinkosuojasuihke koiralle >>

Miten koiran palanut iho oireilee?

Auringossa palanut koiran iho voi punoittaa – aivan kuten ihmiselläkin. Koiran auringon polttama iho on ärtynyt ja se voi olla myös kivulias. Koiran turkista voi irrota karvaa ja iho hilseillä auringon aiheuttaman ihovaurion vuoksi. Vakavampana seurauksena auringossa palamisesta voi seurata ihosyöpä, kuten ihmisillekin. Vaikka aurinko ei koiran iholle asti ulottuisikaan, voi turkki reagoida aurinkoon kuivumalla ja haalistumalla.

Turkkia ja ihoa kosteuttava Yuup -after sun shampoo >>

Aloe veraa sisältävä Lila loves it -Minecal care spray turkin ja ihon hoitoon >>

Vältä keskipäivän paahdetta 

Muista huolehtia, että koirasi pysyy viileänä kuumalla kelillä, sillä koirat osaavat ihmistä heikommin säädellä ruumiinlämpöään. Lämpöhalvaus on helteillä vakavasti otettava uhka. Pitkiä ja rasittavia lenkkejä paahteessa on syytä välttää kuumimpina aikoina, ja sen sijaan tarjota mahdollisuus levätä varjossa. Raikasta vettä on tärkeää pitää aina saatavilla, ja tarpeen mukaan kuljettaa vesipulloa myös ulkoilessa mukana. 

Nautitaan kesästä turvallisesti!

Vastaa