Apua, punkki koiralla!

Puutiainen eli punkki, tuo luontomme vihuliainen verenimijä on yleinen koko Suomessa aivan pohjoisinta Lappia lukuunottamatta, ja punkkien määrä on ilmastonmuutoksen myötä kasvussa. Punkin on helppo tarttua ruohikossa kirmaavaan karvaiseen kaveriin, ja pahimmillaan lemmikit kantavat punkit kotiin asti vaanimaan myös ihmisiä. Miten selviytyä parhaiten punkkikaudesta – nappaa tästä parhaat vinkit!

Punkin purema koiralla

Vaarallisen punkista tekee sen levittämät taudit, joista vakavampia ovat bakteeritartunnat sekä ihmisillä puutiaisaivokuume (TBE). Punkin välityksellä koiraan ja kissaan tarttuvia bakteeritauteja on muun muassa borrelioosi ja anaplasmoosi.

Bakteeritartuntojen oireet ilmaantuvat vasta viikkojen tai kuukausien kuluttua, jolloin taudin yhdistäminen punkin puremaan on hankalaa. Myös oireiden kirjo tekee oikeasta diagnoosista hankalan. Punkin aiheuttamaan bakteeritulehdukseen voi liittyä vatsaoireita, kuumetta, väsymystä ja ruokahaluttomuutta sekä erilaisia kiputiloja nivelissä, jotka voivat aiheuttaa ontumista ja nivelten jäykkyyttä. Tulehdus hoidetaan pitkällä antibioottikuurilla, mutta on mahdollista, että borrelioosi jää krooniseksi vaivaksi.

Punkin pureman ehkäisy

Lyhytkarvaisilla ja vaaleilla koirilla punkit voi toisinaan havaita jo ennen kuin ne ehtivät puremaan, joten koiran turkkia voi olla syytä pitää silmällä jo ulkoilun aikana. Ulkoilupaikan valinnallakin voi yrittää ehkäistä ylimääräisten matkustajien tarttumista matkaan, mutta punkkeja on tavattu yhä enenevissä määrin myös kaupunkialueilla.

Useimmiten punkkialueiden välttely tai punkkien bongaaminen kävelemästä turkilla ei ole mahdollista, jolloin punkkeja kannattaa yrittää torjua muilla keinoin. Markkinoilla on erilaisia sisäisesti tai ulkoisesti käytettäviä karkotteita, joista osa estää punkkia tarttumasta ja osa jopa tappaa punkit. Monet punkkikarkotteet sisältävät voimakkaita aineita, joiden haittavaikutuksiin on hyvä perehtyä ennen valmisteen käyttöä. Etenkin sisäisesti annettavilla punkkikarkotteilla voi olla vakavia seurauksia, mikäli koira on yliherkkä karkotteen sisältämille aineille. On myös hyvä huomioida, että monet ulkoiset punkkikarkotteet ovat ihmisille haitallisia, jolloin saattaa joutua välttämään läheistä kontaktia lemmikin kanssa.

Onneksi löytyy myös luonnollisempia ja turvallisempia vaihtoehtoja. Lila Loves It -punkkispray on täysin luonnollisista ainesosista valmistettu punkkikarkote koirille. Vaikutus perustuu sitruunaan ja eukalyptusuutteeseen, jotka suojaavat tehokkaasti punkeilta ja muilta ötököiltä jopa neljän tunnin ajan. Sprayssa ei ole käytetty lainkaan kemiallisia aineita, ja se sopii käytettäväksi myös pennuilla. 

Lila Loves It -punkkispray luonnolliseen punkkien karkottamiseen >>

Punkki puri koiraa, mitä tehdä?

Poista punkki heti sen huomattuasi, jolloin mahdollisen bakteeritartunnan riski minimoituu. Tartunnan kehittyminen kestää vähintään vuorokauden, jonka vuoksi kiinnittynyt punkki on tärkeää poistaa mahdollisimman nopeasti.

  • Varaa lähelle tarvittavat välineet: punkkipinsetit tai muu punkin poistamiseen tarkoitettu väline, kuten punkkilasso, talouspaperia ja desinfiointiaine.
  • Tartu punkkiin mahdollisimman läheltä ihoa ja poista punkki välineen vaatimalla tavalla  
  • Hävitä punkki huolellisesti, sillä muutoin se voi tarttua uudelleen tai jopa lisääntyä veriaterian ravitsemana. 

Ruostumattomasta teräksestä valmistetut punkkipihdit >>

Kätevä punkkikoukku kahdessa eri koossa >>

Puremakohtaan voi ilmestyä patti tai muita ihomuutoksia, jotka ovat yleensä vaarattomia. Alueen nuoleminen ei kuitenkaan ole hyväksi, joten nuolemista voi tarvittaessa yrittää hillitä kaulurilla. Puremakohta voi myös kutista, ja pahimmillaan koira raapii ihon rikki. Kutinaa ja ihoärsytystä voi ehkäistä puhdistamalla puremakohta huolellisesti desinfiointiaineella ja käyttämällä siihen ihoa rauhoittavaa ja hoitavaa tuotetta.

Lila Loves it -Micro silver spray sekä Ensiapuvoide ärtyneelle iholle ovat oivia punkin ja muiden ötököiden puremien aiheuttaman kutinan lievittämiseen:

Micro silver spray koiran ihon hoitoon >>

Ensiapuvoide ihoärsytyksen hoitoon >>

Säännöllinen punkkitarkastus ehkäisee sairauksia

Varsinkin alueilla, joissa punkkeja tavataan runsaasti, on syytä tehdä punkkitarkastus lemmikille usein, esimerkiksi joka ilta tai vähintään aina metsässä tai heinikossa liikkumisen jälkeen. Näin ehkäistään tehokkaimmin bakteeritartuntojen aiheuttamat ikävät sairaudet.

Punkkien lempipaikkoja eläimen iholla ovat alueet, joissa iho on ohutta ja pintaverisuonia on runsaasti, kuten kainalot, kuonon ja silmien alue, korvat, tassunpohjat ja sukuelimet sukuelimet. Lyhytkarvaisillakin koirilla kaulassa on usein paksumpi karva, jonne punkin on helppo piiloutua, joten kaula kannattaa käydä erityisen tarkasti läpi. 

Punkkitarkastus on oiva tekosyy paijata karvakaveria ja pitää yhteinen hellä rapsutteluhetki!

Vastaa