Uiminen on loistavaa liikuntaa koiralle, ja mainio tapa viilentää koiraa kuumina päivinä. Koiran uittaminen sopii kaiken ikäisille koirille, mutta koiran ikä ja terveydentila on syytä ottaa huomioon uimisessa. Erityisesti nivelrikkoiset koirat hyötyvät koiran uimisesta. Uimiseen liittyy kuitenkin myös riskejä, josta johtuen se olisi syytä toteuttaa turvallisesti ja valvotusti.
Totuttelu uimiseen ja veteen
Suurin osa koirista osaa uida luonnollisesti. Uimiseen ja veteen kannattaa totutella rantahietikossa tai matalassa vedessä koiraa kuunnellen. Synnynnäisen uimataidon omaava koira ei välttämättä pysy pinnalla. Usein veteen totuttelu on jännittävää, ja tästä johtuen uintitaito voi näyttäytyä jähmettyneinä jalkoina tai räpiköintinä.
Koiran uintia voi harjoitella myös uimakouluissa, joissa harjoittelu aloitetaan pääsääntöisesti aina pelastusliivit päällä. Uimisen harjoittelu on turvallisinta ihmisen läsnäollessa, ja harjoitellessa onkin suotavaa pitää aina liivit päällä paikasta riippumatta. Omistajan tai ohjaajan kannattaa ensimmäisinä kertoina mennä koiran mukaan veteen tarkkailemaan koiraa ja koiran uinti tekniikkaa. Ensimmäisinä kertoina koirat uivat usein pystyasennossa pärskien vettä kasvoille – hyvällä tekniikalla uiva koira ui tasaisin vedoin leuka vedessä ja pää alhaalla.
Kun uinti näyttää ja tuntuu jo varmalta voi koiralle heittää leluja veteen noudettavaksi. Lelua ei kuitenkaan ensimmäisellä kerralla kannata heittää kovinkaan kauas. Kelluvat lelut toimivat hyvin houkuttimena koiralle uintia harjoitellessa. Pikkuhiljaa lelua voi heittää hieman kauemmas. Myös nameilla voi yrittää rohkaista koiraa.
Toisille koirille esimerkin voima on paras: vesileikkeihin totuttelu sujuu parhaiten veteen jo tottuneen koirakaverin seurassa. Toiset koirat puolestaan uivat vain ihmisen seurassa – joko esimerkin kannustamana tai sitten ”pelastustoimiin” ryhtymällä.
Vahdi koiraa vedessä
Muista tarkkailla koiraa vedessä. Koira ei useinkaan tunnista itse omia voimavarojaan, vaan jaksaisi uida omasta mielestään loputtoman pitkälle ja pitkiä aikoja. Vedessä leikkiminen ja uiminen on koiralle raskasta, jonka vuoksi taukoja tulee pitää. Koira kannattaakin välillä ottaa varjoon lepäilemään ja juomaan raikasta vettä. Uimarannalle kannattaa ottaa mukaan juomakuppi koiran vedelle. Hukkumisen riski kasvaa väsyneellä koiralla. Pitkästä kylmässä vedessä polskimisesta voi seurata myös vesihäntänä tunnettu hännän lihasten rasitus- ja tulehdustila.
Jos koirasi on vesipeto, joka tykkää uimisesta ja lähtisi mielellään seikkailemaan ulapalle asti, kannattaa koira kiinnittää pitkään liinaan tai hihnaan uidessa. Koiralle voi laittaa myös pelastusliivit päälle uidessa, jos uiminen on epävarmaa tai vielä opetteluvaiheessa.
Varmista uintipaikan turvallisuus
Koiria ei yleensä ole sallittua uittaa yleisellä uimarannalla, joten koiran kanssa on suunnattava erikseen koirille tarkoitetuille uintipaikoille, muille kuin yleisille rannoilla tai omalle mökkirannalle. Ennen uintia on hyvä tutkia rannan ympäristö esimerkiksi lasinsirujen varalta. Turvallisen uintihetken varmistamiseksi on myös hyvä tutkia, onko paikassa vaarallisia virtauksia tai äkkisyvää. Ja viimeisimpänä muttei suinkaan vähäisimpänä: varmista, ettei vedessä ole sinilevää. Sinilevä on nieltynä jopa hengenvaarallista aiheuttaen maksavaurion ja keskushermosto-oireita. Sinilevän aiheuttamia oireita voi olla muun muassa ripuli, oksentelu, heikotus, lihasjäykkyys ja jopa halvaus. Mikäli koira on päässyt juomaan sinileväpitoista vettä, tulee olla yhteydessä eläinlääkäriin hoito-ohjeita varten. Mikäli koira ei ole juonut vettä, mutta on uinut sinileväpitoisessa vedessä, riittää yleensä huolellinen turkin pesu.
Uimisen jälkeen
Koira olisi hyvä huuhdella makealla vedellä meri- tai kloorivedessä uimisen jälkeen, sillä sekä meri- että kloorivesi ärsyttää ja kuivattaa koiran ihoa. Uimisen jälkeen on tärkeää kuivata koiran turkki ja korvat huolellisesti. Varsinkin pitkä ja paksu turkki voi olla kostea pitkään uimisen jälkeen ellei sitä kuivata. Auringossa oleilun ja meri- tai klooriveden jälkeen voi olla paikallaan hoitaa turkkia erikoisshampoolla turkin haalistumisen ja kuivumisen estämiseksi. Pitkään auringossa oleiluun on myös hyvä varautua aurinkosuojan avulla.
Kostea ja lämmin turkki on erinomainen alusta monille bakteereille. Huonosti kuivattu tai kuivaamatta jätetty turkki voi altistaa koiran hot spoteille ja kosteaksi jääneet korvat korvatulehduksille.
Muista siis nämä asiat ennen koiran uintireissua:
- Uita koiraa vain sallituilla alueilla ja varmista uimapaikan turvallisuus: ei sinilevää, ei lasinsiruja, eikä petollista äkkisyvää tai virtauksia
- Totuttele veteen pikku hiljaa ja tarvittaessa käytä koiralla pelastusliivejä. Herkkupalkinnot, kelluvat lelut ja uintikaverit tekevät kokemuksesta positiivisen.
- Turkki kannattaa pestä uinnin jälkeen, jotta se säilyy kiiltävänä ja hyvinvoivana.
- Turkki ja korvat tulee kuivata hyvin tulehdusten välttämiseksi