Koira sisäsiistiksi – taas..

Koiran sisäsiisteys voi saada takapakkia monesta eri syystä. Kun sisäsiisti koira yhtäkkiä pissailee sisälle, pyri aina ensin selvittämään syyt käytöksen muutokseen. Voit pyytää koulutukseen apua myös koirakouluttajalta sekä konsultoida kasvattajaa uudessa tilanteessa.

Mitä tehdä kun sisäsiisti koira pissaa sisälle?

  • Opeta koirasi sisäsiistiksi uudestaan: koirasi on luultavasti kertaalleen koulutettu sisäsiistiksi. Voi olla hyödyllistä käydä uudestaan läpi sisäsiisteyden oppeja koiran kanssa.
  • Lisää pissatuksia ulkona: vie koirasi ulos heti juomisen, syömisen ja heräämisen jälkeen. Palkitse koirasi, kun koira tekee tarpeensa ulos oikeaan paikkaan.
  • Selvitä mikä laukaisee sisälle pissaamisen: yritä selvittää onko koiran ympäristössä jokin asia, joka laukaisee sisälle pissaamisen. Pyri eliminoimaan käytöksen laukaisia, ja opettamaan koira elämään muutoksen kanssa. Käy esimerkiksi kävelyillä välttäen pelon kohteita, esimerkiksi naapurin agressiivista koiraa tai aluetta jossa on kovaäänistä remonttia.
  • Älä ole väkivaltainen tai huuda: vältä koiran rankaisemista kun koira pissaa sisälle. Tämä voi kostautua ja sisäsiisteyden oppimisen sijaa koira menettää luottamuksen omiin ihmisiin. Koiran rankaiseminen sisälle pissaamisesta saattaa saada koiran pelkäämään pissata edessäsi, myös ulkona. Tämä voi johtaa siihen, että koira pissaa enemmän sisällä ”salaa”. Koiraa on myös turha rankaista esimerkiksi työpäivän aikana sattuneesta vahingosta, sillä koira ei osaa yhdistää rankaisua jo aikaa sitten sattuneeseen vahinkoon. Älä koskaan ole väkivaltainen koiraasi kohtaan.
  • Siivoa kunnolla: siivoa vahingon jäljen mahdollisimman pian aineella, joka eliminoi hajut, sillä et halua, että koirasi haistaa pissan ja luulee tämän vuoksi, että sisälle pissaaminen onkin ihan ok.
  • Pyydä apua: jos olet yrittänyt kaikkesi ja et vieläkään saa ongelmaa kitkettyä pois ota yhteyttä kasvattajaan tai kouluttajaan, joka voisi antaa apua.

Loppuun haluamme muistuttaa, että koiran pois antaminen ei aina ole ratkaisu ongelmaan. Voi olla että sisälle pissaaminen johtuu terveydellisistä seikoista, ja syyt uudelle käytökselle tulisi aina selvittää ensin. On mahdollista, että koiran sisälle pissaaminen johtuu ympäristöstä, jolloin käytös saattaa loppua uudessa ympäristössä. Koiraa ei kuitenkaan voida laittaa kiertoon varsinkaan kertomatta ongelmista, sillä silloin koiraa saatetaan pompotella kodista kotiin, joka voi vain pahentaa tilannetta.

Kun koira pissaa sisälle:

  1. Kitke pois sairauksien mahdollisuudet
  2. Selvitä syy uudelle käyttäytymiselle
  3. Kouluta koirasi uudestaan sisäsiistiksi
  4. Pyydä apua, jos ongelma jatkuu

Muista, että voit aina konsultoida kasvattajaa ongelmallisissa tilanteissa. Muistathan myös, että vahinkoja voi sattua kaikille. Sisälle pissaaminen ei ole ongelma jos se sattuu kerran tai kaksi, mutta jos siitä tulee selkeä tapa on aika ryhtyä toimiin.

Vastaa