Miksi koira pissaa sisälle?

Vahinkoja sattuu koirallekin, mutta aikuisen koiran jatkuva sisälle pissaaminen on turhauttavaa. Aikuisen koiran jatkuva sisälle pissaaminen pitäisi saada kitkettyä koiran käytöksestä pois, ja ensimmäinen askel on selvittää syy pissaamiselle.

Koirien sisälle pissaaminen on melko yleinen ongelma koirakodeissa. Yleensä sisälle pissaaminen yhdistetään pentuaikaan, jolloin koira vielä opettelee sisäsiistiksi. Jos koirasi on vielä pentu, ja pissaa sisällä pitää sisäsiistiksi opettelua jatkaa. Sisäsiistiksi oppiminen voi kestää kauankin, ja tässä ei kannata vertailla miten ystävän koira tai saman rotuinen koira on oppinut. Sisäsiistiksi oppimisessa on paljon niin rodullisia kuin yksilöllisiäkin eroja.

Jos koirasi on kuitenkin jo oppinut sisäsiistiksi, mutta pissaa silti sisälle on ongelman takana joku syy joka tulisi selvittää. Ensimmäiseksi on tärkeää kitkeä pois sairaudet, jotka voivat aiheuttaa ei toivottua käytöstä. Jos sairaudet voidaan sulkea pois, on vielä monia muita syitä, joista johtuen koira pissaa sisälle.

Virtsateiden ongelmat

Jos koirasi alkaa yllättäen pissaamaan sisälle voi käyttäytymisen muutoksen aiheuttaja olla virtsateissä. Ongelmat virtsateissä on yksi yleisimmistä syistä sille, että koira pissaa sisälle vaikka on oppinut jo sisäsiistiksi.

Suosittelemme ottamaan yhteyttä eläinlääkäriin ongelmasta, ja tekemään tarvittavat tutkimukset syyn selvittämiseksi. Voit myös alkuun konsultoida koiran kasvattajaa. Jos käytöksen aiheuttaja löytyy virtsatietulehduksesta hoidetaan se useimmin antibiooteilla.

Muita virtsateihin liittyviä ongelmia, jotka voivat aiheuttaa sisälle pissaamista sekä muita muutoksia käytöksessä on virtsarakon tulehdus, kiteet virtsassa, virstarakkokivet, rakenteelliset poikkeavuudet tai jopa kasvaimet.

Monet virtsatien ongelmat ovat hoidettavissa lääkkeillä, lisäravinteilla tai/ja ruokavalion muutoksella. Vakavemmissa tapauksissa ongelman ratkaisu voi vaatia leikkaushoitoa.

Jos ongelma sisälle pissaamiseen ei löydy eläinlääkärin tarkistuksista virtsateistä kannattaa seuraavaksi kitkeä pois myös muut sairaudet, jotka voivat ei toivottua käyttäytymistä aiheuttaa.

Virtsankarkailu ja terveysongelmat

Virtsankarkailu yhdistetään yleensä iäkkäisiin koiriin, mutta on mahdollista, että koira kärsii virtsankarkailusta myös nuorena aikuisena. Voit huomata koiran kärsivän virtsankarkailusta, jos koira tiputtelee satunnaisesti virtsatippoja sänkyyn tai lattialle, tätä voi tapahtua myös unen aikana. Jos virtsankarkailu on käytöksen takana on tärkeää ymmärtää, että koirasi ei voi hallita virtsankarkailua eikä välttämättä edes huomaa sen tapahtuvan.

Jos koirasi pissaa jatkuvasti isoja määriä vääriin paikkoihin, ei käytöksen taustalla luultavasti ole virtsankarkailu. Suosittelemme keskustelemaan asiasta lisää eläinlääkärin kanssa.

Muita sairauksia, jotka voivat aiheuttaa ongelmia sisäsiisteyden kanssa ovat esimerkiksi ongelmat munuaisissa tai diabetes.

Iäkkäät koirat

Pennut saattavat jättää jälkeensä vahinkoja sisälle, kun sisäsiisteyden opettelu on vielä kesken, mutta ikä voi tuoda myös omia ongelmia sisäsiistinä pysymiseen. Koiralla dementia tai yleisesti vanhuus voi ilmetä sisällä pissaamisena. Koira saattaa dementian tai muun vanhuudesta johtuvat ongelman takia unohtaa pentuna opitut opit sisäsiisteydestä tai yksinkertaisesti unohtaa missä he ovat. Joissain tapauksissa dementiaa voidaan hoitaa lääkkeillä tai lisäravinteilla.

Iäkkäällä koiralla sisälle pissaaminen voi myös johtua ongelmista munuaisissa. Onkin hyvä myös tässä tapauksessa olla yhteydessä eläinlääkäriin, jotta syy käyttäytymiselle selviää.

Iäkkäille koirille joilla on sisäsiisteysongelmia suosittelemme kokeilemaan Bamboo Pad -pissa-alustoja, jotka voivat antaa helpotusta sekä sinun että koirasi arkeen.

Käyttäytymisongelmat

Kun eläinlääkäri on kitkenyt pois kaikkien terveysongelmien mahdollisuuden on todennäköistä, että koirasi käyttäytymisen taustalla on käyttäytymisongelmia.

Sisälle pissaaminen käyttäytymisongelmien takia on yleisempää etenkin uroksilla, joilla on usein tarve merkkailla. Merkkailu johtuu yleensä hormoneista, mutta se voi olla myös tapa, joka voi jatkua myös sterilisaation jälkeen.

Koira voi pissata sisälle myös innostumisen tai alistumisen vuoksi. Tätä tapahtuu esimerkiksi silloin kun koirasi kokee olevansa uhattuna tai pelkää jotain esinettä, toista koiraa tai henkilöä. Koirat voivat myös pissata vääriin paikkoihin silloin kun koira on stressaantunut tai ahdistunut. Lue lisää koiran stressistä >>

Tarkkaile tilanteita joissa pissaamista tapahtuu. Pyri selvittämään onko ympäristössä jotain sellaista, joka voi laukaista ei toivotun käyttäytymisen. Onko talossa uusi perheenjäsen kuten koira tai vauva? Onko kodista muuttanut pois tai menehtynyt joku henkilö? Koirat ovat usein todella herkkiä ympäristön muutokselle, ja muutokset voivat laukaista erilaisia uusia ei toivottuja käyttäytymisiä.

Koirasi saattaa olla myös ahdistunut tai stressaantunut ulkona tapahtuneista muutoksista tai sattuneesta tapahtumasta. Tällaisia voisi olla esimerkiksi uusi villieläin tai lemmikki alueella, tai esimerkiksi kovan äänen säikähtäminen.

Haluamme muistuttaa, että ennen kun suutut ja ärähdät koiralle selvitä mistä käyttäytymisen muutokset johtuvat. On mahdollista, että koirasi on kipeä tai stressaantunut, jonka vuoksi se käyttäytyy ei-toivotulla tavalla. Tälläisista käyttäytymismalleista tulisi päästä aina eroon. Lue miten koiran saa lopettamaan sisälle pissaamisen >>

One thought on “Miksi koira pissaa sisälle?

  1. M.S. says:

    Ongelma kun silitän,tai muuten kosketan. Juttelen ja kehuskelen koiraani silloin tule aina pienet lirut. Häntä vispa kun iloitse,ja lirut aina tyttö päästele. Onko mitään tehtävissä? Ja usein myös sänkyyn tekee saman. Tämä ollut koko ajan. Koira on nyt kohta 11kk. Olisin kiitollinen neuvoista.

Vastaa