Koiran stressioireet

Usko tai älä, myös koirat voivat stressata – aivan kuten ihmisetkin. Jokainen koira on oma yksilönsä, ja tästä johtuen koiran stressi voi ilmetä eri tilanteissa eri tavalla. Koiran omistajan on hyvä tietää yleisiä tapoja, joilla koirat voivat osoittaa olevansa stressaantuneita. Ajan kuluessa opit tuntemaan tavat joilla koirasi osoittaa olevansa stressaantunut.

1. Ongelmat ruoansulatuksessa

Koiran vatsa oireet voivat kieliä monesta eri asiasta, ja todellista syytä voi olla vaikea määrittää. Ruoansulatuksen ongelmat voivat johtua esimerkiksi allergiasta tai uudesta ruoasta, mutta pitkittyessä on syytä tarkastella onko ympäristössä muuttunut jotain siten, että koira stressaa.

Jos ruoansulatuksen oireilut kestävät kahdesta kolmeen päivään voi syynä olla stressi. Ongelmien pitkittyessä on syytä kuitenkin ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, ja toimia eläinlääkärin ohjeiden mukaisesti.

2. Äkillinen muutos käytöksessä

Koiran agressiivinen käytös on aina ongelma, joka tulisi kitkeä pois. Jos agressiivinen käytös alkaa yhtäkkiä tietyn ihmisen, eläimen tai esineen takia voi olla järkevintä poistaa koira tai aggression aiheuttaja samasta tilasta, kunnes ongelman aiheuttaja saadaan selvitettyä tarkemmin.

Koiran äkilliseen aggressioon tulee kiinnittää huomiota ja syyt selvittää. On luonnollista, että koiran omistaja voi säikähtää yllättävää ja äkillistä aggressiota. Tällaista tilannetta, jossa normaalisti rauhallinen koira käyttäytyy aggressiivisesti ei tule jättää käsittelemättä.

Koirat voivat käyttäytyä aggressiivisesti kun ne ovat stressaantuneita, kivun tai sairauden vuoksi. Aggression syitä kannattaa lähteä selvittämään eläinlääkäriltä, ja jos aggressiot jatkuvat, on syytä kääntyä ammattilaisen puoleen, jotta se saadaan kitkettyä pois. Tällaisessa tilanteessa voi myös konsultoida koiran kasvattajaa.

3. Kehonkieli

Koirat käyttävät viestintäkeinoina ääntelyn lisäksi myös kehonkieltä. Opit tuntemaan oman koirasi kehonkieltä ajan kanssa kiinnittämällä eri tilanteissa koiraan huomiota.

Koiran korvat, silmät ja häntä ovat avainasemassa koiran kommunikoinnissa. Muita merkkejä joista voit huomata koiran olevan stressaantunut voivat olla kutina, raapiminen, runsas kuolaaminen, tärinä, haukottelu ja nuoleminen.

Kaikki yllä mainituista yhdessä tai erikseen voivat viestiä monesta eri asiasta, jos koirasi siis tärisee kylmyydessä merkitsee se luultavasti sitä, että koiraasi paleltaa. Jos kuitenkin huomaat, että koirasi käyttäytyy uudella tavalla säännöllisesti ja toistuvasti samassa tilanteessa voi olla, että tämä kielii stressistä. Toistuva uusi käyttäytyminen kannattaa tarkistaa eläinlääkärillä ja tästäkin voi alkuun konsultoida kasvattajaa, jos olet asiasta epävarma.

4. Sisäsiisteys

Yksi stressistä kielivä asia voi olla myös se, että sisäsiisti koira tekee tarpeensa sisälle. Kerran tai kahdesti tapahtuva vahinko voi sattua koiralle kuin koiralle, mutta jos tästä alkaa tulemaan tapa tulisi asiaan kiinnittää huomiota.

Yritä alkuun selvittää onko koiralla joku syy uudelle käyttäytymiselle. Onko alueelle tullut uusi koira tai villieläin, josta johtuen koirasi ei halua mielellään mennä ulos. Tai onko koiran elämässä tapahtunut isoja muutoksia, jotka ovat sekoittaneet koirasi normaalin rytmin?

On myös tärkeää ymmärtää, että tämän kaltainen muutos käyttäytymisessä voi viestiä sairaudesta, joka olisi hyvä selvittää eläinlääkärillä. Jos koirasi on iäkäs, voi sisäsiisteydestä lipsuminen johtua iän tuomista haasteista.

5. Jatkuva nukkuminen tai hereillä olo

Koirasi voi olla stressaantunut jos se nukkuu enemmän tai vähemmän kuin yleensä. Kuten ihmiset, myös koirien uni voi kärsiä stressaantuneena. Stressi voi ilmetä jatkuvana valvomisena tai nukkumisena. Huomaathan, että normaalioloissa koira nukkuu paljon eli kiinnitä huomiota oman koirasi yksilöllisiin normaaleihin unen tarpeisiin tarkastellessasi muutoksia koiran unessa.

Ongelmat nukkumisessa voivat kieliä myös jostain vakavemmasta, jos ongelma jatkuu tulisi kääntyä eläinlääkärin puoleen. Koiralla voi olla esimerkiksi kipuja, jonka vuoksi se ei pysty nukkumaan.

Olethan herkällä korvalla ja katseella kun tarkastelet koirasi tapaa viestiä tarpeistaan. Näin opit tuntemaan koirasi yksilölliset tavat viestiä, ja tämä helpottaa teidän molempien elämää.

Vastaa