Koiralle tekemistä sisällä

Kuten ihmiset, myös koirat tarvitsevat tietyn määrän aktiivista toimintaa päivässä. Jokainen koira on yksilö, jonka vuoksi rotumääritelmät antavat hyviä viitteitä aktiivisuustasosta, mutta jokainen koiranomistaja oppii tuntemaan ja tietämään mikä on omalle koiralle oikea määrä aktiivista toimintaa. Liian vähäinen tai liiallinen aktivointi voi aiheuttaa koiralle stressiä, joka voi johtaa ei-haluttuun toimintaan.

Ulkoilu ja pitkät kävelyt ovat loistava tapa aktivoida koiraa, mutta koirat tarvitsevat usein myös muita virikkeitä. Toisinaan on tilanteita, jolloin ei ole mahdollisuutta päästä purkamaan koiran kanssa energiaa ulos, tällöin sisäaktivointiin saa käyttää mielikuvitusta.

Tähän artikkeliin keräsimme muutaman vinkin koiran aktivointiin sisällä. Lisää kommentteihin oma ehdotuksesi, jotta muut löytävät uusia virikkeitä koiralle sisätiloissa.

Nenätyöskentely

Nenätyöskentely (nose work) on koiralle mielekästä puuhaa, ja kaiken lisäksi se on myös hyvin väsyttävää. Koira jaksaa puuhata nenän kanssa etsien herkkuja tai esineitä. Mitä edistyneemmässä vaiheessa olet koiran nenätyöskentelyn kanssa sitä haastavampiin piiloihin voit piilottaa herkkuja tai vaikkapa lelun. 

Nenätyöskentelyä voi harrastaa kuka tahansa kotioloissa, eikä koiran rotu tai ikä ole rajoittava tekijä. Tämä rauhallinen aktiviteetti sopii myös todella aktiiviselle koiralle, ja koira voikin oppia rauhoittumaan etsiessään piilotettuja asioita.

Voit piilottaa koiran herkun – olipa se pala kinkkua tai koulutusnami, vaikkapa maton alle taikka sohvan jalan taakse. Helppo tapa aloittaa on piilottaa herkku tai koiran lempilelu laatikkoon ja koiran tehtävänä on löytää etsittävänä oleva asia monen laatikon seasta. Pikkuhiljaa voit siirtyä vaikeampiin piiloihin tai opettaa koiralle tarkempia hajuja.

Nenätyöskentelyssä on hurjasti hyötyjä sekä koiralle, mutta myös sinun ja koirasi väliseen suhteeseen. Koira aktivoituu fyysisesti etsiessään piilottamiasi asioita. Nenätyöskentely buustaa myös koiran itseluottamusta ja syventää suhdettanne koirasi kanssa. Tässä vain muutama nenätyöskentelyn hyödyistä.

Videossa näkyvä lelu: Aktivointilelu Vesimeloni

Uusien taitojen opettelu

Käytä hyödyksi sellaiset ajat kun olet koiran kanssa sisätiloissa ja ulkona tapahtuva aktivointi jää vähemmälle. Oletko ajatellut opettaa koirallesi jonkun perus taidon tai hauskan tempun? 

Uusien taitojen opettelu on loistavaa yhdessä tekemistä sinulle ja koiralle. Perus käskyjen lisäksi koiralle voi opettaa erilaisia temppuja, joita on lukematon määrä. tsirptsirpHeitämmekin pallon nyt sinulle – kommentoi alle temppu jonka olet opettanut koirallesi tai jonka haluaisit opettaa.

Aktivointilelut

Koirille on tarjolla paljon erilaisia aktivointileluja, joissa koira pääsee tekemään aivotyötä. Aktivointileluihin voi piilottaa nameja, joita koiran tulee yrittää saada itselleen tavalla tai toisella.

Aktivointilelu voi myös olla sellainen lelu, joka itsessään tyydyttää koiraa. Mutantti eläimet toimivat tässä hyvänä esimerkkinä. Mutantti eläimien tarkoituksena on tyydyttää koiran luonnollista metsästysviettiä. Koiran tarkoitus on repiä lelu osiin. Jo pelkästään lelun käytön opettelemiseen menee aikaa, mutta onnistuessaan koira on äärettömän tyytyväinen. Lelun käyttämistä voi opettaa koiralle piilottamalla lelun sisälle nameja, jotka koira saa revittyään osat irti toisistaan. 

Vetoleikit

Vetoleikeissä koira pääsee hyödyntämään lihaksiaan ja leikkimään kanssasi. Vetoleikkien avulla on myös mahdollista opettaa koiralle tottelevuutta ja oppia koiran hallitsemista kun koira on innostunut. Vetoleikit ovat hyväksi koiran lihaksistolle, mutta myös hampaille. Koirat saavat paljon tyydytystä ja urheilua vetoleikeistä. 

Pienille koirille yksi suosituimmista leluista vetoleikkeihin on Bumi, isoille ja keskikokosille koirille Wox tai Slinger Ball. Muita hyviä leluja vetoleikkeihin on Capsule & Planet ja Wormhole.

Vastaa