Turvallinen joulu lemmikkikodissa

Tuhti jouluruoka aiheuttaa monesti ihmisillekin erilaisia vatsavaivoja ja lemmikeille osa joulupöydän antimista voi olla jopa vaarallisia. Näillä vinkeillä voit viettää huolettoman ja rauhallisen joulun ilman treffejä eläinlääkärin kanssa päivystyksessä.

Joulukiireessä lemmikin vahtiminen voi unohtua

Jouluun valmistautuminen on usein stressaavaa, lahjat pitää hankkia ja paketoida, koti siivota ja jouluruoat valmistaa. Kun hellalla porisee useampi kattila, uunissa olevaa kinkkua pitää tarkkailla ja samalla leivotaan joulutorttuja ja pipareita, unohtuu lemmikkien valvominen helposti. Jos mahdollista, eläimet kannattaakin sulkea ulos keittiöstä ruoan valmistuksen ajaksi, näin ne eivät pääse polttamaan itseään tai maistamaan niille sopimatonta ruokaa ja lisäksi elintarviketurvallisuus paranee. Moni vieras tuskin haluaa mantelin sijaan löytää joulupuurostaan koirankarvoja, tai syödä kissan tassujen painaumilla koristettuja pipareita.

Herkullisen tuoksuinen kinkun verkko ja ihanasti rapiseva lahjanaru

Myös lahjasukkia kutoessa kannattaa olla tarkkana, lankakerällä leikkivä kissa voi niellä lankaa, joka on elimistössä erityisen vaarallinen vierasesine. Syöty lanka voi aiheuttaa vakavan suolitukoksen, se voi kuroa suolta ja pahimmillaan suoli alkaa mennä kuolioon. Rapiseva lahjanaru kiinnostaa eläimiä ja aiheuttaa langan kanssa samanlaisen lopputuloksen, paketointimateriaalit kannattaa siis kerätä talteen heti paketoinnin yhteydessä ja lahjojen avaamisen jälkeen. Jos eläin syö lankaa tai lahjanarua ole pikaisesti yhteydessä eläinlääkäriin, usein näiden poisto pitää tehdä kirurgisesti. Myös esimerkiksi kinkun verkko ja luut voivat aiheuttaa suolitukoksen. Suolitukoksen oireita ovat oksentelu ja kakominen, alussa uloste voi olla normaalia tai löysää, mutta jos ulosteessa on verta, on jo kiire. Tilanteen pitkittyessä eläin ei kykene enää ulostamaan.

Maltillisesti jouluherkkuja koiralle

Jos koira saa jouluna normaalia enemmän herkkuja, voi seuraavina päivinä esiintyä ummetusta ja vatsanväänteitä. Eläinlääkäriasemilla näkyy piikki koirien perähuuhteluissa joulua seuraavina päivinä. Jotta joulumieli säilyisi koko pyhien ajan, kannattaa eläimille tarjota jouluherkkuja maltillisesti. Liiallinen luun saanti aiheuttaa ummetusta, paistetut luut pirstaloituvat helposti ja voivat vaurioittaa lemmikin suolistoa. Kinkku voi pistää lemmikin vatsan sekaisin ja sen paistorasva aiheuttaa yllättävän pieninäkin annoksina haimatulehdusta. Myös taikinaa kannattaa välttää, piparkakkutaikinat sisältävät soodaa, joka aiheuttaa kaasuuntumista ja ilmavaivoja, ja pullataikina taas alkaa sisältämänsä hiivan takia käymään koiran elimistössä.

Muista siirtää konvehtirasiat koiran ulottumattomiin

Konvehtirasiat ovat yksi joulupöydän vakiovarusteista ja yleisimmistä lahjoista. Monet tietävät suklaan haitallisuuden eläimille, mutta joulutohinassa suklaarasia voi unohtua valvomattomana sohvapöydälle tai koira voi päästä varastamaan suklaisia herkkuja pitkin päivää esimerkiksi niiden pudottua lasten kädestä lattialle. Koira voi hotkia varkain viemänsä herkun niin nopeasti, etteivät ihmiset ehdi puuttua siihen ja samalla se voi syödä osan kääreestä tai pakkausmateriaaleja, jotka taas voivat aiheuttaa suolitukoksen. Suklaan, kuten muidenkin myrkyllisten ruoka-aineiden sietokyky on yksilöllistä, mutta yleisesti koira kestää huonoiten tummaa suklaata. Myrkytysoireita tulee esimerkiksi 10 kiloisen koiran syötyä 100-200g maitosuklaata, tai 25-50g tummaa suklaata.

Kaneli on myös haitallista lemmikeille

Mikäli riisipuuron kylkiäisenä pöydällä on kanelikulho, kannattaa se pitää lemmikkien ulottumattomissa. Kaneli aiheuttaa verenpaineen laskua ja sen sisältämä öljy saattaa ärsyttää lemmikin suun limakalvoja, lisäksi se sisältää kumariinia, joka voi suurina annoksina olla haitallista maksalle. Kanelijauhon päätyminen hengitysteihin myös aiheuttaa hengitysvaikeuksia.

Joulukasvit

Monet joulukasvit ovat eläimille haitallisia ja ne aiheuttavat vuosittain vaikeita myrkytystiloja, kannattaakin harkita tarkkaan niiden tuomista eläintalouteen. Erityisesti joulutähteä osa eläinlääkäreistä suosittelee välttämään, sillä kaikki tämän kasvin osat ovat erittäin myrkyllisiä pieninäkin palasina. Muita myrkyllisiä joulukasveja ovat hyasintti, amaryllis, tulppaani, jouluruusu ja misteli. Erityisesti kissat pureskelevat mielellään kasveja ja pääsevät niihin koiria helpommin käsiksi.

Kynttilät ja joulukuusi lemmikkitaloudessa 

Kynttilät ovat selvä paloturvallisuusriski eläintalouksissa, eläin voi polttaa itsensä tai palava kynttilä voi pudota tai kaatua ja aiheuttaa tulipalon. Onneksi nykyään markkinoilta löytyy monenlaisia led-tuikkuja ja -kynttilöitä. Jos aitoja kynttilöitä kuitenkin haluaa polttaa, ei niitä saa jättää valvomatta.

Kissat rakastavat kiipeilyä, joten joulukuuselle kannattaa hankkia tukeva jalka ja lisäksi sen voi kiinnittää seinään tai kattoon. Kuusenkoristeiden olisi hyvä olla niin isoja, ettei eläin saa niitä nieltyä. Lasisia koristeita ei kannata eläintalouteen hankkia, sillä pudotessaan ne särkyvät helposti ja voivat aiheuttaa haavoja niin eläimille, kuin ihmisillekin.

Lopuksi

Kun muistaa kohtuuden herkuissa ja pitää eläinten ulottumattomissa lahjanarut, kynttilät ja kasvit, sekä niille sopimattomat ruoat, voi joulun ajasta nauttia rauhallisin mielin. Myös lemmikkejä voi muistaa omalla lahjalla ja kun paketointiin ei käytä teippiä tai narua, saa lahjakääreen avaamisesta mukavaa puuhaa lemmikille. Paras lahja on kuitenkin yhdessä vietetty aika, pitkä lenkki lumisessa metsässä koiran kanssa tai leikkihetki kissan kanssa.

Lemmikin lääkekaappi

Ennakointi on parasta ensiapua, mutta jos vahinko kuitenkin pääsee tapahtumaan, on hyvä kaappiin varata ensiapuvälineitä.

  • Vetyperoksidilla voidaan oksettaa sopimatonta ravintoa syönyt lemmikki. Oksettaminen tulee aina tehdä vasta eläinlääkärin konsultaation jälkeen.
  • Lääkehiili estää myrkyllisen aineen imeytymisen elimistöön.
  • Suolistohäiriöiden hoitoon tarkoitetut tukivalmisteet, kuten Canikur
  • Parafiiniöljy ummetuksen avuksi. Parafiiniöljy ei imeydy koiran elimistöön ja poistuessaan se liukastaa suoliston.
  • Säilykkeenä myytävä tankoparsa on hyvä ensiapu terävän esineen syöneen lemmikin suoliston pelastamiseksi. Koiran ruoansulatus ei kykene sulattamaan tankoparsaa, vaan se kietoutuu vierasesineen ympärille ja kuljettaa sen mukanaan ulos suolistosta.
  • Lisäksi kaapista on hyvä löytyä ainakin ruiskuja, kuumemittari, kauluri, sekä sidetarpeet. Myös kuonokoppa voi helpottaa hätääntyneen lemmikin käsittelyä tilanteessa, jossa koiraa ei tarvitse lääkitä suuhun.

Pyhinä päivystävä eläinlääkäri kannattaa selvittää jo etukäteen. Vaikka tapaturmasta voitaisiinkin selvitä kotona annettavalla ensiavulla, ole aina yhteydessä eläinlääkäriin oikeanlaisen hoidon ja annostuksen varmistamiseksi.

Turvallista joulua! Toivottaa Bobbi 🎅🐶

Vastaa