Vastuullisen koiranomistajan kuukausi

Kun mielessä pyörii koiranpennun hankkiminen on ensimmäinen ajatus usein suloisesta ja söpöstä karvaisesta pallerosta, joka tuo iloa ja seuraa elämään. Koiranpentu on kuitenkin paljon muutakin – pentu on elävä olento jolla on tarpeita. Pentuaika ei ole aina ruusuilla tanssimista, ja tähän moni koirasta haaveileva osaa varautua. Tärkeimpänä on kuitenkin muistaa, että tuo pieni pentu kasvaa aikuiseksi ja elää toivottavasti monta tervettä vuotta jopa vuosikymmenen ja ylikin. Hetken mielijohteesta ei kannata pinkaista pentua hankkimaan, pennun omistaminen tuo myös vastuuta. Oletko valmis tähän vastuuseen?

Helmikuussa maailmalla vietetään vastuullisen lemmikin omistajan kuukautta. Olemme koostaneet listan asioista, jotka vastuullisen koiranomistajan tulisi pitää mielessä pentua hankkiessa, ja tietysti läpi koiran eliniän.

Vastuullinen koiran omistaminen lähtee tietysti liikkeelle vastuulliselta kasvattajalta. Kun haluat antaa kodin koiralle varaathan aikaa oikean kasvattajan löytämiseksi. Tällä hetkellä monien rotujen kysyntä on kovaa, ja tästä johtuen sitä omaa pientä pentua voi joutua odottamaan jopa vuoden tai ylikin. Tämä odotus on melko lyhyt aika jopa yli vuosikymmenen sitoutumisesta, siispä, malttia kasvattajan etsimiseen.

Ruoka

Vastuullinen koiranomistaja huolehtii, että koira saa terveellistä ravintoa tarpeeksi: ei liikaa, eikä liian vähän. Koirat eivät itse useinkaan ymmärrä lopettaa syömistä, ja jotkut rodut sekä yksilöt vetäisivät jääkaapin tyhjäksi silmänräpäyksessä jos tähän tulisi mahdollisuus. Liiallinen ravinto tietysti kerryttää ylipainoa, joka rasittaa koiran niveliä ja altistaa sairauksille. Ylipainoisille koirille löytyy myös herkkuja, joiden avulla koiran aktivointi voi olla helpompaa. Katso täältä >>

Mistä tiedän onko ruoka terveellistä? Koiran ruokintaan ei ole yhtä oikeaa tapaa – yhden ravinto koostuu nappuloista ja toisen raakaruokinnasta, kolmas yhdistää molempia. Nyrkkisääntönä on kuitenkin tärkeä muistaa, että koiran ruokavalion olisi hyvä sisältää proteiinia ja koiran ruokavalion ei tarvitse sisältää väriaineita tai sokeria. Koira ruokavaliossa tulisi olla proteiinia, ja esimerkiksi nappuloiden yhtenä pääraaka-aineena olisi hyvä olla jokin eläinproteiini. Voit katsoa pussin kyljestä, mikä on ruoan pääraaka-aine. Proteeinin lisäksi koira tarvitsee myös vitamiineja, hiven- ja kivennäisaineita sekä kuituja.

Lue lisää: Näin luet koiranruoan tuoteselostetta

Turvallinen paikka

Vastuullinen koiran omistaja ymmärtää, että koira tarvitsee oman turvallisen paikan, jossa koira voi nukkua ja olla rauhassa. Etenkin lapsiperheissä olisi hyvä opettaa myös perheen pienimmille, että koiraa ei mennä häiritsemään kesken unien tai ruokailun. Monissa perheissä koiran oma turvallinen paikka on esimerkiksi koiran peti. Tiesitkö, että koira nukkuu jopa 80 % elämästään? Tämän vuoksi myös petiin kannattaa panostaa >>

Liikunta

Kuinka moni on kuullut kauhutarinoita sohvan syömisestä ja nähnyt videoita kuinka koira on tuhonnut koko kodin? Kyllä, tämä on mahdollista, mutta todennäköistä silloin kun koira ei pääse purkamaan energiaa.

Vastuullinen koiran omistaja tietää jo pentua hankkiessaan minkälaisesta rodusta on kyse. Työkoiraa ei kannata hankkia kaveriksi sohvalle. Koiralle riittävä aktivoinnin määrä riippuu rodusta, mutta myös yksilöstä.

Liikunta edistää koiran terveyttä ja siten ehkäisee monia sairauksia ja loukkaantumisia. Koiran liikunta ei tarkoita hikilenkkiä – se voi tarkoittaa sitä, mutta vastuullisena koiran omistajana sinun ei tarvitse yhtäkkiä alkaa tykkäämään juoksemisesta, jotta jaksat juoksuttaa koiraasi ympäri kyliä. Koiraa voi aktivoida leikin lomassa – ulkona esimerkiksi heitto- ja noutoleikit, kävelyt ja koirapuistot. Sisällä koiraa voi aktivoida erilaisten leikkien kanssa, ja yksi erityisen väsyttävä tapa aktivoida koiraa on nenätyöskentely. Koirilla on äärettömän tarkka hajuaisti, ja tämän käyttäminen on myös väsyttävää puuhaa koiralle.

Katso vinkkejä aktivointiin sisällä >>

Koiran terveys

Koira ei itse pysty huolehtimaan terveydestään. Koira osaa ainoastaan viestiä omistajalleen tarpeistaan. Kiinnitä siis huomiota koirasi kommunikointiin ja poikkeaviin tapoihin, jotta huomaat, mikäli koirallasi ei ole kaikki hyvin.

Terveydestä huolehtiminen ei tarkoita vain erikoistilanteita, vaan myös hygieniasta huolehtimista (peseminen, harjaaminen), ja esimerkiksi erilaisten loisien ja hyönteisten poistamista. Yksi vitsaus koiran omistajien keskuudessa ovat punkit, jotka eivät ole enää vain kesän juttu vaan niitä saa pahimmillaan poistaa koirasta vielä jouluaattona.

Usein koirien hampaiden hoitaminen on monilla laiminlyöty, mutta tähän kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomiota. Koiran hammaslääkäri ei nimittäin ole mitään halpaa lystiä, ja ennaltaehkäisevä työ voi ehkäistä ongelmia koiran ikääntyessä. Koiran hampaita voi huoltaa siihen tarkoitetuilla hammasharjoilla ja -tahnoilla. Hygieniaa voi hoitaa myös esimerkiksi tähän tarkoitetulla nesteellä, jota lisätään veteen tai ruokaan, erilaisilla leluilla ja luilla, jotka poistavat hammaskiveä niitä jäytäessä.

Bobbilta löytyy esimerkiksi Doggy Breath -neste, Strong Bone ja Yakers -luut, jotka ovat oivia vaihtoehtoja hampaiden puhtauteen.

Koulutus

Vastuullinen koiranomistaja on perehtynyt koiran koulutukseen jo ennen koiran hankkimista, tutustunut rotuun ja sen erityistarpeisiin. Ensimmäisen koiran kanssa kannattaa rohkeasti pyytää kasvattajalta apua koiran kasvatukseen liittyen, sekä harkita myös pentukurssille menoa joko livenä tai virtuaalisesti. Koiran kouluttaminen alkaa jo kasvattajan luona ja jatkuu pennun saapuessa kotiin.

Joitain rotuja voi olla helpompi kouluttaa kuin toisia, ja tämä on hyvä tiedostaa rotua hankkiessa. Jokainen koira on kuitenkin yksilö ja tietyn rotuinen koira voikin luonteeltaan olla totutusta poikkeava. Muista, että on sinun vastuullasi, ettei koirasi vahingoita itseään tai muita.

Sosiaalistaminen

On meidän ihmisten vastuulla opettaa koiralle maailman menoa, tottumaan erilaisiin ääniin, koiriin, ihmisiin, alustoihin ja paikkoihin. Sosiaalistamista on tärkeää tehdä positiivisen kautta. Koiralle ei kannata antaa heti periksi uuden kohtaamista, mutta ei myöskään pakottaa todella pelokasta koiraa kohtaamaan väkisin uutta asiaa.

Koiran sosiaalistaminen tulee aloittaa jo pennun ollessa nuori, jolloin koira on halukas oppimaan uutta. Kun koira saavuttaa murrosiän voi oppiminen ottaa takapakkia, ja tässä iässä olisi hyvä, että koiralta löytyy sosiaalisia taitoja toimia muiden koirien kanssa ja erilaisissa ympäristöissä.

Turvallisuus

On sinun tehtäväsi koiran omistajana pitää lemmikkisi turvassa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi uhkaavissa tilanteissa koiran turvaamista. Kodin turvallisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota – varsinkin pentuaikana, olisi ikävä palata kotiin jossa kaikki johdot on jyrsitty, pahimmassa tapauksessa tämä voi aiheuttaa tulipalon tai vahingoittaa koiraa. Katoamistapauksia varten on hyvä siruttaa koira tai kiinnittää koiran pantaan/valjaisiin tägi jossa on sinun puhelinnumero. Turvallista matkustamista varten koiran ei ole suotavaa matkustaa autossa vapaana – äkkijarrutukset tai kolarit voivat tehdä pahaa jälkeä koiralle ja muille matkustajille koiran lentäessä vauhdilla auton sisällä.

Viimeisin, mutta ei vähäisin – rakasta koiraasi. Anna koirallesi hyvä ja rakastava koti, joss koira tuntee olonsa turvalliseksi ja uskaltaa ummistaa silmänsä levolle.

Vastuullinen omistaja tiedostaa myös hetken, jolloin koiran omistaminen ei onnistu. Oli kyseessä allergia perheessä tai muuttunut elämäntilanne – olethan aina ensimmäiseksi yhteydessä kasvattajaan, vastuullinen kasvattaja opastaa ja kertoo sinulle miten tilanteessa kannattaisi toimia. Ethän tällaisissa tilanteissa hylkää koiraasi, kissaasi tai mitään lemmikkiä ulos tai vahingoita lemmikkiä.

Vastaa